Főoldal » energia » Sorozatban készülnek a gigantikus energiatárolók Ausztráliában

Sorozatban készülnek a gigantikus energiatárolók Ausztráliában

2017-ben a Neoen ausztrál Hornsdale Power Reserve nevű projektje a világ akkori legnagyobb akkumulátoros energiatárolóját állította üzembe, és feltette a technológiát a térképre. Még nagyobb feltűnést keltett talán azonban, amikor kicsit több, mint két évvel a bekapcsolása után a projekt már vissza is termelte bekerülési költségét. Gyorsan a másfélszeresére is bővítették még 2020-ban.

Most háromszor akkora tárolókapacitást raknak le.

Sorozatban készülnek

Mostanra már abba az örömteli helyzetbe kerültünk, hogy szinte hetente tudunk beszámolni hasonló, 100 MW-os nagyságrendű, vagy még nagyobb projektekről.

Nemrég írtunk róla, hogy egymás után kétszer is megdől Európa legnagyobb akkus energiafalójának rekordja, a Neoen pedig most több újabb hasonló projektet jelentett be Ausztráliában.

A Dél-Nyugat Queenlsandbe tervezett Western Downs Battery 200 MW teljesítményű és 400 MWh kapacitású lesz.

A létesítmény az egyik legnagyobb Tesla Megapack energiatároló lesz a világon, és egy átadás előtt álló 460 MWp teljesítményű napelem park mellé épül. Az akkumulátorok 2024-2025 környékén állhatnak szolgálatba, és ezzel 776 MW teljesítmény mellett 1279 MWh-ra nő a vállalat projektjeinek energiatároló képessége.

A Victorian Big Battery látványterve. Forrás: Neoen

A vállalat egyébként jelenleg egy ennél is nagyobb 300 MW/ 450 MWh-s akkutelepen is dolgozik, melynek munkálatai már folynak Geelong városa mellett, szintén Ausztráliában. Itt 210 Tesla Megapack áll telepítés alatt – ez lesz a Victorian Big Battery, amely fél órányi tartalékot biztosít majd  több, mint egymillió háztartás számra.

Jön a következő is

És a Western Downs Battery-t követően január elején egy újabb, azzal azonos méretű projektet jelentettek be Dél-Ausztráliában – ezt Bylth Battery névre keresztelték, szintén a közeli településre utalva.

Forrás: Neoen

A beruházás célja, hogy stabilizálja a környék energiaellátását a megújulók átmeneti tárolásával, és ennek keretében például 70 MW szélenergiát továbbít majd az alaperőművi ellátás részeként. Itt még nem döntötték el, hogy mely beszállító akkupakkjait használják majd, vagy, hogy pontosan milyen akkutechnológia kerül bevetésre.

Ha jól számolunk a Neoen ezzel már közel 1,67 GWh tárolókapacitással rendelkezik majd az országban, és közel 1 GW teljesítményt tud a másodperc törtrésze alatt mozgósítani, ha a hálózat stabilitása megkívánja.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.