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
auto
2024. 04. 19. péntek

A Lexus vezeti át a Toyotát a villanykorszakba

elektromos autó

Sato Koji, a Toyota következő vezérigazgatója egy pillanatra fellibbentette a fátylat a vállalat elektrifikációs terveiről is a hétfőn tartott sajtótájékoztatóján.

Vajon gyökeres változás lesz?

Nem váltanak, gyorsítanak

Bár a nyilatkozatok a japán hagyományoknak megfelelően az előző vezető munkásságáról a legnagyobb tisztelettel beszélnek, sokat elmond, hogy

amikor a vállalat előtt álló feladatokat három fő stratégiai területben definiálta Sato, az első helyen az elektrifikáció szerepelt.

Az új stratégia fontosságát mi sem jelzi jobban, mint hogy az új vezérigazgató másfél hónappal azelőtt tartott már erről egy sajtótájékoztatót, hogy egyáltalán hivatalba lépett volna.

A cég új vezetője arról beszélt, hogy a vállalatnak olyan új autókat kell gyártania, amelyek hozzájárulnak a szén-dioxid kibocsátás minimalizálásához, de szem előtt tartják az energiabiztonságot is. A Toyota így továbbra is több fejlesztési irányt követ párhuzamosan, nem tesz fel mindent egy lapra, és továbbra is diverzifikálni akarja kínálatát, azt mindig a helyi igényekre szabva.  Ez egyébként a harmadik fő stratégiai irány, az elektrifikáció és az intelligens járművek mellett.

A Bz4X nem hozott átütő sikert, premierje csöbörből vödörbe esett.

A villanyautókat egy fontos választási lehetőségnek tekintik a fogyasztók és a fenti párhuzamos fejlesztési irányok szempontjából, és ahogy Sato fogalmazott, elődje, Toyoda úr alatt a Toyota és a Lexus számára egyedi villanyautós megoldásokat fejlesztettek, amelyek megmutatták milyen elektromos autókat képzelnek el.

Lexus UX 300e: 314 kilométeres hatótáv, 50 kilowattos villámtöltéssel. Ez ma már nagyon kevés.

Most viszont elérkezett az idő, hogy felgyorsítsák a villanyautó fejlesztéseiket, és ehhez új megközelítést alkalmaznak:

a Lexus számára új, következő generációs elektromos autókat fejlesztenek 2026-ra, amelyeknél a platform, az akkumulátorok és az autó teljes felépítése a tisztán elektromos hajtásra lesz optimalizálva. Emellett egyébként bővíteni fogják jelenlegi villanyautós kínálatukat is – tette hozzá Sato.

Ha ezt megpróbáljuk lefordítani, akkor azt kapjuk, hogy, ahogy azt már a korábbi kiszivárgó hírekből sejteni lehetett, a mostani eTNGA platform nem eléggé versenyképes, azonban amíg az újdonság megérkezik addig sem maradhatnak villanyautók nélkül. Így teljesen nem kaszálták el az erre épülő autókat, valamennyi meg fog jelenni közülük.

2021 végén Toyoda úr ezeket a villanyautókat jelentette be, a gond csak az, hogy az eTNGA platformon valószínűleg nem lennének eléggé versenyképesek.

A stratégiaváltás egyben azt is jelenti, hogy ahogy más gyártók, úgy a Toyota is a drágább autóin, márkáin keresztül vezeti majd be az új platformot, hiszen ezek áraiban jobban elférnek a kezdeti magasabb költségek. De ne legyenek kétségeink, ha a Lexus újdonsága beválik, a Toyota logóval is készülnek majd rá autók – viszont erre valószínűleg az évtized második feléig várni kell majd.

Ezzel egyidejűleg a Lexus Kyushu gyár vezetőjét, Kuwata Masanorit előléptetik a márka villanyautós stratégiájának vezetőjévé is, miközben megtartja jelenlegi feladatkörét. A szakember feladata lesz többek között az is, hogy modernizálja illetve újraszervezze a gyár működését és termelését. Ha nagyon a sorok között akarunk olvasni, ez azt is jelenti, hogy nem csak egyszerűen egy nagy akkupakkot csapnak a Lexus autók alá, hanem a gyártástechnológiában is váltás várható.

Fejek hullottak a Toyotánál

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.