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
auto
2024. 04. 25. csütörtök

Fejek hullottak a Toyotánál

üzlet

Még meg sem érkezett a székébe a Toyota új vezérigazgatója, máris komoly személycserék történtek a vállalatnál.

Április elsején alaposan átalakulhat a japán vállalat.

Európai helycsere

Sato Koji hivatalosan majd csak április elsején veszi át a stafétabotot a konszern élén, de már most nagyobb személyi változásokat jelentettek be Tokióban, és ezzel egyidejűleg a cég európai központja is fontos személycseréről adott hírt.

Távozik pozíciójából Matt Harrison, a márka európai főnöke, a helyére pedig egy japán szakember, Nakata Yoshihiro kerül.

Hozzá tartozik ezentúl a stratégiai tervezés, a kommunikáció és a kapcsolattartás a japán központtal. Harrison tulajdonképpen egy szinttel lejjebb, Chief Operating Officer (COO) pozícióba kerül, és az európai üzlet napi szintű, operatív irányítása lesz a feladata, de ő felel majd az értékesítésért is.

Az Automobilwoche német szaklap információi szerint az új felállás hátterében részben az áll, hogy Sato úgy ítélte meg az európai fejlesztések eddig nem kerültek át megfelelően a japán központ vérkeringésébe.

Változások a központi vezetésben

Európa mellett a japán központ sem marad érintetlenül – derül ki a Toyota Times híradásából.

Sato sajtótájékoztatója szerint az új csapattal az a célja, hogy fiatalabb vezetőket, új friss ötleteket hozzon a cég élére. De ez nem azt jelenti, hogy az utcáról hoztak be új csapatot, hanem inkább csak azt, hogy az új főnök a másodvonalból előre hozta azokat, akik szerinte ezt a megújulást képviselik, de már bizonyítottak a cégnél.

Összesen egyébként nyolc felsővezetői pozícióban lesz változás, a személycserék pedig hivatalosan április elsején, Sato érkezésével lépnek érvénybe. A vállalat célja, hogy három fő területre koncentráljon, amelyek az elektrifikáció, az intelligencia és a diverzifikáció.

Forrás: Toyota Times

Így a Toyota eddigi dizájn vezetője Simon Humphries mostantól a vállalat branding igazgatója lesz , de közben megtartja korábbi felelősségi köreit is.

Új, dedikált pénzügyi igazgató segíti majd a Woven vezérigazgatójának munkáját – ez a Toyota kutatás-fejlesztési leányvállalata, amely az intelligens járművekkel, a mobilitás szolgáltatásokkal és az ezekhez kapcsolódó szoftverekkel foglalkozik. Sato erről azt mondta, hogy új, a mobilitáson alapuló társadalom épül, amelynek formálásban a cég szerepet akar vállalni. A Woven ezt a Wowen City nevű kísérleti városban fejleszti, a kulcs pedig az Arene nevű szoftver amin dolgoznak.

Maeda Masahiko a cég Ázsiáért felelős igazgatója lesz, a fókuszban pedig a feltörekvő piacok karbonsemlegessége áll majd.

Végül fontos szerepet kap Kuwata Masanori, aki a Lexus villanyautós stratégiájáért és a Kyushu Production System, a Lexus egyik központi üzemének modernizálásáért felel majd.

Beköszönt a Toyota új fővezére

Címlapkép: Toyota Times, Mitsuhashi Niroiaki (N-Rak)

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.