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
auto
2024. 04. 26. péntek

Egy lépéssel megint közelebb léphetünk a háztartási méretű sziget üzemmódhoz

elektromos autó

Megérne-e Önnek kicsivel több, mint egymillió forintot, ha akár egy hétig is átvészelhetné az otthona az áramkimaradást – vagy: a napelemes rendszere által termelt árammal gyakorlatilag sziget üzemmódba válthatna az év nagy részére? Vagy ha a rendelkezésére állna egy olyan mobilizálható töltőberendezés, amivel a villanyautója hatótávját kicsit meg tudná nyújtani?

Nos, ez a konstrukció a jelek szerint nem fantázia többé, mivel a kínai-amerikai Zendure piacra dobta ezt a terméket. Egyelőre ugyan csak az Egyesült Államokban, ahol majdnem 3300 dollár van az árcédulára írva (ami az aktuális árfolyamon majdnem 1,2 millió forintnak felel meg), de ha az ígéret tényleg valid, akkor a helyi siker mellett más piacokra is eljuthat majd.

A Zendure név talán nem mindenki számára teljesen ismeretlen Magyarországon, igaz, ehhez a gyorstöltős tápláléklánc másik végén, a mobiltelefonos powerbank kategóriában kell járatosabbnak lenni az átlagnál. De ettől még tényleg nem akárkik ők: a cég 2013 óta nemzetközi innovációs díjakat is nyert már, és egyre nagyobb méretű energiatároló és energiamenedzsment egységeket készít. A Clean EnergyTech cég most arra tette fel a tétjeit, hogy a hálózati áramkimaradás vagy áramhiány esetén is képes legyen akár egy háztartási méretű fogyasztót is elegendő villamos energiával ellátni.

Zendure SuperBase V6400 (forrás: Zendure)

Sokat elárul a cégről az is, hogy a két fő bázisuk közül az egyik a Szilícium völgyben, a másik a Kínában hasonló tech-innovációs térségként fejlődő Greater Bay Area területén van. Meg az is, hogy a most bemutatott SuperBase V sorozat a szilárdtest akkumulátorok világába lépteti majd át a felhasználót. A Zendure ráadásul az off-grid és on-grid élethez is illeszkedő megoldás határait most oda tolta ki az új elektromos töltőrendszerrel, hogy a külső helyszínes energiagazdálkodásban is új fejezetet nyithatnak.

Nem sci-fi már a szilárdtest akkus otthoni energiatároló

A saját website-on promózás és értékesítés persze egy dolog, de a termék létezését igazolja és a közölt adatok hitelességéhez hozzátesz az is, hogy a SuperBase V-t az amerikai PV Magazine is bemutatta – és el vannak tőle ájulva. A SuperBase V az első plug-and-play otthoni energiatároló rendszer, amelyet az egész ház ellátására terveztek. A személyre szabható energia-ökoszisztéma felhasználó-központú tervezéssel és forradalmi technológiával, pedig új viszonyítási pontot hoztak létre a háztartási méretű energiatárolásban – írta a lap.

(forrás: Zendure)

A legalább 10 év élettartamra készült pakkok két változatban jelentek meg most: a V6400-as és a V4600-as közti különbség az akkuméretben és a maximálisan leadott teljesítményben rejlik. A V6400 tárolókapacitása 6438 Wh, de több egységet lehet úgy is konfigurálni, hogy akár 64 kWh is rendelkezésre álljon – ami elegendő energiamennyiség egy tipikus amerikai háztartás egy hétig tartó ellátásához is. Ami a töltést illeti: a kétféle töltési módot (váltakozó áramot és a napenergiát) kombinálva a SuperBase V akár 5150 wattal is tölthető, de ez a limit csak napelemek segítségével 3000 W-nál van. De itt van még néhány fontosabb paraméter:

(forrás: zendure.com)

A Zendure közlése szerint a SuperBase V kompatibilis a legtöbb 12-150 Volt közötti kimeneti feszültségen dolgozó napelemes rendszerrel; váltóáramú hálózatról töltve pedig a 120 és a 240 Volttal is ez a helyzet. Csak az utóbbi, „konnektoros” töltéssel 3600 W a rendszer maximális teljesítményfelvétele.

Az AC kimeneten egyetlen SuperBase V maximum 3800 W teljesítményt képes leadni, de párban 7600 Wattra is képesek. A nagy koffer méretű (nem közölt tömegű) berendezésen azonban számos egyéb csatlakozó (12 V, usb-c, stb). is helyet kapott, és a Zendure nem csak energiatárolót, hanem különböző perifériákat is kínál  – például az energiafelhasználás figyeléséhez, kezeléséhez és menedzseléséhez – hogy valóban rendszerként legyenek használhatók az eszközök.

(Fotó: Zendure)

Van gyorstöltő dokkoló is a SuperBase V számára, ez két elektromos töltőaljzattal rendelkezik – egyszerre két járművet is tölteni lehet vele. Nem sokat, de az amerikai lap szerint egy berendezés akár 40 mérföldet is hozzáadhat az egy töltéssel letudható távolsághoz.

Elég lenne egy kis dobozos akku is a lakásokhoz

 

Szabó M. István