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
auto
2024. 04. 26. péntek

Le kellett kapcsolni a lengyel naperőműveket, akkora volt a túltermelés

energia

Április 23-án, vasárnap, a lengyelországi rendszerirányító, a PSE az áramellátás biztonságát fenyegető veszélyhelyzetet hirdetett – írja a notesfrompoland.com. A rendkívüli esemény okát a megújuló energiaforrások túltermelése jelentette, ezért a PSE elrendelte a nap- és szélerőművek egy részének ideiglenes lekapcsolását.

A lépésre a hétvége napsütéses időjárása közepette került sor, miután az elmúlt években hatalmas növekedés zajlott le a napelemek telepítésében. A szakértők már egy ideje kongatják a vészharangot, és arra figyelmeztetnek, hogy a villamosenergia-hálózatot korszerűsíteni kellene az egyre növekvő megújuló energiaforrások kezeléséhez.

A villamosenergia-ellátás biztonságát fenyegető állapottal összefüggésben tájékoztatjuk Önöket a PV [fotovoltaikus] források leállításáról” – jelentette be a PSE vasárnap. Ez volt az első alkalom, hogy a szolgáltató a napelemes termelők hálózatról való lekapcsolásáról intézkedett.

A hétvégi esetet megelőzően a PSE csupán egyetlen egyszer hirdetett vészhelyzetet, tavaly szeptemberben, de akkor az még az elégséges ellátás hiánya miatti aggodalom okán történt.

Ahol ez lehetséges volt, a napenergia mellett a szélerőműveket is lekapcsolták a hálózatról vasárnap délután. A Wysokie Napięcie villamosenergia-hírszolgálat megjegyzi, hogy az előrejelzések szerint az aznapi csúcsidőben 7,5 GW áramot biztosított volna a napenergia, további 3 GW-ot pedig a szél, ami a 15 GW-os összigény mintegy kétharmadát tenné ki. Mivel azonban Lengyelország villamos energiájának nagy részét régi széntüzelésű erőművekben állítják elő, amelyeket nem nagyon lehet szabályozni, a megújuló energiaforrások termelését kellett visszafogni. A villamos energia egy részét Németországba, Szlovákiába és Svédországba is exportálták.

Az alábbi grafikonon is jól látható, hogy a lekapcsolást követően az egyik pillanatról a másikra hogyan zuhant be a napelemek termelése.

A termelés korlátozására vonatkozó ilyen utasítások egyre gyakrabban fognak előfordulni Lengyelországban és más országokban… különösen ott, ahol az energiatárolás aránya kicsi” – jegyzi meg a Wysokie Napięcie.

Lengyelországban az elmúlt években fellendült a napenergia hasznosítása. Az Európai Unióban 2022-ben Lengyelországban telepítették a harmadik legtöbb új napenergia-kapacitást, Németország és Spanyolország után. A „háztáji” napelemes rendszerekből származó villamos energia tavaly több mint kétszeresére nőtt, amiben nagy szerepe volt annak, hogy áprilisban kivezették a szaldóelszámolást, ez pedig, ahogyan az ilyenkor lenni szokott, a határidőt megelőző hónapokban hatalmasra növelte a telepítési kedvet.

Az elmúlt évtizedben a szélenergia is nagyot növekedett, bár 2016-ban a turbinák elhelyezésére vonatkozó szabályokat szigorították, ami csaknem ellehetetlenítette az új berendezések telepítését. A kormány jelenleg arra törekszik, hogy lazítson ezeken a szabályokon, valamint hogy létrehozza Lengyelország első tengeri szélerőműparkjait.

Idén márciusban az Energiaszabályozási Hivatal (URE), elnöke arra figyelmeztetett, hogy az energiarendszer sürgős kiigazítást igényel, hogy képes legyen megbirkózni a megújuló energiaforrások, különösen a mikroerőművek növekedésével.

E hónap elején a kormány bejelentette, hogy a megújuló energiaforrások aránya 2040-re a 2021-es 17%-ról 51%-kal fog emelkedni a lengyel villamosenergia-mixen belül. Ehhez azonban már nem lehet tovább halogatni az energiatárolási kapacitások fejlesztését.

Húsvét hétfőjén Csehországban kellett hasonló okokból lekapcsolni 400 megawattnyi naperőművet az Euronews tudósítása szerint, pedig  ott még kevesebb napelem működik, mint nálunk (2,6 GW vs. 4,5 GW), úgy tűnik tehát, hogy a cseh hálózat még a magyarnál is rugalmatlanabb. Európa más szegleteiben ugyanakkor jóval nagyobb mennyiségű időjárásfüggő megújulót is képes integrálni a hálózat, ami azt mutatja, hogy az energiaátmenet során alapvetően nem a fizika jelenti a valódi korlátot, hanem a hálózat fejlesztéséhez való hozzáállás. Ahol van rugalmasság, van fejlesztés, van energiatárolás, ott zökkenőmentesebb az átállás, ahol erre kisebb hangsúlyt fektetnek, ott gyakrabban fog előállni olyan helyzet, hogy naperőműveket kell lekapcsolni, miközben a szénerőművek tovább működnek.

A hosszútávú energiatárolás lehet az évtized nagy üzlete

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.