Főoldal » egyéb » Vízre bocsátották az első zöld metanollal hajtott konténerszállító hajót

Vízre bocsátották az első zöld metanollal hajtott konténerszállító hajót

Az A.P. Moller–Maersk a múlt héten Koppenhágában avatta fel a világ első metanol meghajtású konténerszállító hajóját. Az új hajó, a Laura Maersk keresztanyja az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen volt, aki a koppenhágai kikötőben tartott vízrebocsátási ünnepségen megnyomta a gombot és pezsgősüveget tört a hajó orrán.

A hajózási társaságnak ezen kívül még további 24 metanolos hajóra van leadott rendelése, amelyek szállítása a jövő évtől 2027-ig fog megtörténni. A vállalat korábban elkötelezte magát amellett, hogy csak olyan új hajókat rendel, amelyek karbonsemleges üzemanyaggal is képesek működni.

Az új konténerszállítót Dél-Koreában építették. Hossza 172 méter, és 2100 TEU (húsz láb hosszúságú konténer) szállítására alkalmas.

A hajó kettős meghajtással rendelkezik, mert a vállalat ugyan zöld metanolt kíván használni, de szükség esetén lehetőség van hagyományos üzemanyag használatára is. Metanoltartályainak feltöltésével a hajó körülbelül 11.000 kilométert tud megtenni. A Maersk már több beszállítóval is megállapodást kötött, amelyek alapján 2024-től kezdődően fokozatosan egyre több bio- és zöldmetanolt fog vásárolni. Az előbbi mezőgazdasági hulladékból, vagy hulladéklerakókban keletkező, és ott felfogott metánból készül, az utóbbit pedig zöldhidrogénből és az ipari termelési folyamatok során kibocsátott és leválasztott szén-dioxidból állítják elő.

Az Alphaliner szeptemberi adatai szerint a Maersk 683 konténerhajóból álló flottával rendelkezett, amelyek összkapacitása 4,14 millió TEU volt, ezzel a világranglista második helyén áll. A társaság a globális konténerszállítási piac mintegy 15%-át tudhatja magáénak, és célul tűzte ki, hogy 2040-re nullára csökkentse az üvegházhatású gázok nettó kibocsátását.

Kép: Maersk

A metanol jelentős potenciállal rendelkezik a tengeri fuvarozás dekarbonizálásában. Folyékony halmazállapotának köszönhetően könnyen kezelhető és mozgatható, ráadásul a hidrogénnel ellentétben atmoszférikus nyomáson, illetve szobahőmérsékleten tárolható és tölthető. Az akkumulátorokhoz és a hidrogénhez képest nem foglal sok helyet a hajó fedélzetén, és a tárolása is kevesebb biztonsági óvintézkedést igényel. Emellett még energiatakarékosabb is, mint más szintetikus üzemanyagok, és némi átalakítással a meglévő infrastruktúrával is használható.

A Nemzetközi Tengerészeti Szervezet (IMO) 2020-ban zöld utat adott a metanol üzemanyagként való használatának, illetve iránymutatásokat tett közzé a tengeri szállítási ágazat szén-dioxid-mentesítésére vonatkozóan, amely a globális kibocsátás mintegy 3%-áért felelős.

Az IMO stratégiája szerint a hajózás kibocsátását 2030-ig a 2008-ban mért szinthez képest legalább 40%-kal, 2050-ig pedig legalább 50%-kal kell csökkenteni. A szervezet az évszázad végére a teljes szén-dioxid-mentesítést szeretné elérni.

A céllal összhangban a globális tengerhajózási iparág óriásai növekvő számban rendelnek metanolos hajókat, ami növelte az üzemanyag iránti keresletet. A francia CMA CGM 3 milliárd dollárért 18 hajót vásárol a China State Shipbuilding Corporationtől (CSSC) – adta hírül a Reuters. A hajógyártó 2025-ben köteles leszállítani őket – teszi hozzá a cikk. A COSCO Shipping Holdings 12 metanolüzemű hajót rendelt mintegy 2,9 milliárd dollár értékben, amelyeket 2028-ig építenek meg a kínai Yangzhou-i hajógyárban. A HMM (Hyundai Merchant Marine) kilenc hajót rendelt a hazai piacán, Dél-Koreában.

Az idén év elején számoltunk be arról a megállapodásról, amely szerint a Maersk évi 2 millió tonna, megújuló energia segítségével előállított zöld metanolt fog vásárolni Spanyolországból, ami a vállalat olajfelhasználásának 10%-át válthatja ki. Az első hajót, amely képes lesz felhasználni ezt a zöld üzemanyagot, már vízre is bocsátották, és hamarosan újabbak fogják követni.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.