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
auto
2024. 04. 27. szombat

Állami támogatás nélkül épül a naperőmű, ami tojást és áramot is fog termelni

energia

Megkezdődött Németország eddigi legnagyobb agrofotovoltaikus erőművének építése Mecklenburg-Elő-Pomerániában, a beruházás ráadásul teljesen piaci alapon, állami támogatás nélkül valósul meg. A Tützpatz névre keresztelt létesítmény az elkészülte után 79 megawattos névleges teljesítménnyel fog bírni, és a tervek szerint 2024-ben kezdi meg a villamosenergia-termelését.

Az agrofotovoltaikus, vagy röviden agro-PV rendszerek a mezőgazdaság és a napenergia-termelés kombinációját valósítják meg ugyanazon a földterületen. Napjainkban a fotovoltaika az egyik legdinamikusabban fejlődő technológia a megújuló energiák között, és nagyfokú elfogadottságot élvez a lakosság körében. A talajra telepített napelemek kritikusai azonban attól tartanak, hogy elterjedése az élelmiszertermelés rovására mehet, az agro-PV rendszerek azonban képesek összeegyeztetni a kétféle területhasznosítást, így hozzájárulhatnak ennek a versenyhelyzetnek a feloldásához, és növelhetik a naperőművek elfogadottságát.

Bár a napfény megosztása a növények és a napelemek között nem új keletű gondolat, Németországban a szakértők becslése szerint jelenleg csupán 20 kis és közepes méretű agro-PV-projekt létezik, melyek közül a legnagyobbak is csak néhány megawattosak. A Vattenfallnak Hollandiában ugyan már létezik egy 700 kW-os kísérleti projektje, a svédországi székhelyű multinacionális energiaszolgáltató azonban most először fogja ezt az innovatív koncepciót kereskedelmi méretekben is megvalósítani.

A Tützplatz három részből áll össze: egy 43,4 megawattos erőmű 47,5 hektáron, egy 16,5 megawattos erőmű 21,5 hektáron és egy 19,4 megawattos 24 hektáron terül el. Ezekben a kétoldalú napelemeket különböző típusú állványrendszereken helyezik el, és a mezőgazdasági felhasználás megfelelő formáival kombinálják, a Vattenfall ilymódon többféle megoldással kísérletezve bővítheti a tapasztalatait, amelyeket a jövőbeni kereskedelmi projekteknél kamatoztathat majd. A konkrét tervek között már szerepel a bio tojás termelése, ami azt jelenti, hogy legalább az egyik szekcióban tyúkok fognak majd kapirgálni a panelek alatt.

Kép: Sonnenei

Az erőmű által előállított energiát a Deutsche Telekom AG leányvállalata, a Power and Air Condition Solution Management GmbH (PASM) fogja megvásárolni legalább tíz éven keresztül egy áramvásárlási szerződés keretében.

Claus Wattendrup, a Vattenfall napenergia üzletágának vezetője így kommentálta a beruházást: „Egy ilyen léptékű Agro-PV projekt megépítésével igazi úttörő munkát végzünk. Meg akarjuk mutatni, hogy a fenntartható mezőgazdaság és az energiatermelés tökéletesen kiegészíthetik egymást. A Tützpatz-projekttel most már kereskedelmi léptékben fejlesztjük ezt az új technológiát. Örülünk, hogy a PASM partnerségi megállapodást kötött velünk e nagyszabású projekt közös megvalósítására. Az Agro-PV ugyanis hozzájárul a klímavédelemhez és további bevételi forrásként szolgál a mezőgazdaság számára.

Ennek meg így mi értelme? Vertikális naperőművet építettek Ausztriában

Címlapkép: Tierschutzkonform

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.