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
auto
2024. 09. 17. kedd

Tájkép csata előtt: a földbe áll a magyar plug-in piac?

elektromos autó piac

Nem csak a villanyautók, a plug-in hibridek népszerűsége is alacsonyabb hazánkban, mint az európai átlag, aminek elsősorban nyilván a hagyományos hibridekhez képest mért borsos felár az oka.

A szeptembertől életbe lépett változások ezen biztosan nem segítenek majd, ahogy az sem, hogy egyelőre bizonytalan, mely kedvezmények maradnak meg.

Elmaradt a roham

Amikor az állam támogatásokat vezet ki az autópiacon, általában hirtelen roham tapasztalható az adott termék iránt – legalábbis ezt tapasztaltuk minden országban, de elég csak a hazai napelemes bejelentések okozta pánikra gondolni.

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

Ez ellen egy jó fegyver, ha nem hagyunk túl sok időt a fogyasztóknak, bár ez egy kevéssé udvarias megoldás, amely alapvetően rendítheti meg az állampolgár jogbiztonságba vetett hitét.

Nincs napirenden a tölthető hibridek zöld rendszámának megvonása

Nálunk már évek óta újra és újra felmerül, hogy elveszik a zöld rendszámot a konnektoros hibridektől, legutóbb év elején lehetett ezt hallani, ám akkor az illetékesek azzal hárították kérdéseinket, hogy ez jelenleg nincs napirenden.

Ősztől vennék el a hibridek zöld rendszámát Magyarországon

Nos júniusban hirtelen mégis napirendre került a téma – ekkor adták ki véleményezésre a kérdést, és augusztus 1-re virradóra már meg is jelent a változás a Magyar Közlönyben: szeptembertől egyetlen PHEV sem kap már zöld rendszámot, a meglévőkről pedig 2026. november 30-ig lekerül az.

Már biztos: szeptembertől nem kapnak zöld rendszámot a hibridek

Elképzelhető, hogy egyesek már a januári pletykák hatására, biztos ami biztos alapon berendelték az autójukat még a kedvezmények kifutása előtt, de az is lehet, hogy többen csak júniusban, vagy augusztus elsején kaptak észbe.

Utóbbi esetben nagyon sok lehetőségük már nem volt, maximum a készleten lévő plug-in hibridek közül lehetett gyorsan válogatni, hogy még 2026 november végéig megmaradjon a parkolási kedvezményük.

Így aztán nem meglepő, hogy ahogy a fenti grafikon is mutatja, a nagy roham elmaradt. Augusztusban valóban a szokásosnál több, 737 új PHEV került forgalomba és ez bizonyosan nem véletlen, de azért ez a kevesebb, mint 300 darabos emelkedés csepp a tengerben.

Európában a PHEV kategória piaci részesedése 7,1 százalék volt az év első hét hónapjában, így a magyar 5 százalékos adat bőven ez alatt van, sőt, még a tavalyit is épp csak alulról súrolja.

A kérdés az, hogyan tovább, szeptembertől minimálisra csökkennek-e a konnektoros hibridek eladásai, vagy lesz, aki még így is ezt a hajtásláncot választja.

Előre a bizonytalanba

Persze a parkolási kedvezmény egy dolog, ennél lehet lényegesebb a gépjárműadó, cégautó adó, átírási illeték és a regisztrációs adó elengedése, ami a PHEV autókat megillette, illetve még most is megilleti.

A probléma az, hogy nem tudni meddig, és meglehet, az a tény, hogy ezek még nem szűntek meg, inkább csak adminisztratív késedelem, mintsem a kormányzat valós szándéka.

Így változik a plug-in hibridek adózása szeptembertől

Ugyanis, ahogy előző hónapban egy összeállításunkban megállapítottuk, ezek a kedvezmények nem a zöld rendszámhoz kapcsolódnak, hanem az egyes törvényekből (gépjárműadó törvény, illetéktörvény, stb.) fakadnak. Azonban ezek nem maguk definiálják, hogy mi számít környezetbarát és így adómentes autónak, hanem a KöHÉM rendelet által meghatározott környezetkímélő gépjármű definíciójára hivatkoznak.

Csakhogy, míg a KöHÉM rendelet szeptemberre időben frissült is, a fenti kedvezmények kapcsán az egyes különálló törvényekben nem annak mindenkor aktuális szövegére, hanem egy konkrét, a 2015 július 1-én életbe lépett verzióra hivatkoznak.

Ez eredményezi azt, hogy bár a hivatkozott rendelet módosult, a frissülés nem vonatkozik ezekre a kedvezményekre, magyarul azok nem szűntek meg szeptember elsején. Bár számítani lehetett rá, a vonatkozó törvények szövegét cikkünk megjelenéséig nem frissítették.

A kérdés csak az, hogy ez meddig marad így? A kormánynak szándékában áll a kedvezmények fenntartása, vagy egyszerűen csak késik az államgépezet a szöveg módosításával?

Ezzel viszont igy nagyon nehéz számolnia az autóvásárlók többségét adó, és a fenti kedvezmények legszélesebb körét igénybe venni tudó cégeknek, amelyek szeretnék tudni, mikorra térül meg a drágább plug-in hibrid modell vásárlása.

Pedig bizony a PHEV autók többségét is ők vásárolják.

A Datahouse adatai szerint az idei év első nyolc hónapjában a plug-in hibridek 86 százalékát vásárolták vállalkozások, ami még az állami támogatással épp megtolt villanyautók 81 százalékánál is magasabb, a benzinesek 54 százalékos adatát pedig végképp felülmúlja.

Toplisták

Oldalunkon rendszeresen közöljük a Datahouse adataiból a tisztán elektromos autók havi statisztikáját, de úgy gondoltuk, ez most egy jó alkalom lehet rá, hogy kicsit a PHEV-ekkel is foglalkozzunk, és kiderüljön, értékesítési számaik esetleges csökkenése mely autógyártókat érintheti a legérzékenyebben.

# Csoport 2024 I-VIII.
PHEV (db)
A cég értékesítésének százalékában
1 MERCEDES-BENZ CARS 715 20%
2 GEELY 688 29%
3 BMW GROUP 584 14%
4 VOLKSWAGEN GROUP 518 3%
5 HYUNDAI-KIA 487 6%
6 TOYOTA 464 4%
7 FORD 257 6%
8 STELLANTIS 171 3%
9 MAZDA 50 5%
10 JLR 43 17%
11 SAIC 41 3%
12 MITSUBISHI 33 10%
13 HONDA 27 5%
14 SUZUKI 2 0%
Összesen: 4080  

Az adatokat az egyszerűbb átláthatóság kedvéért most cégcsoport szinten listáztuk ki, ebből pedig világosan látszik, hogy a legtöbb plug-in hibridet hazánkban a három nagy német autógyártó, a Geely (Volvo), a koreai páros Hyundai-Kia és a Toyota két márkája adja el.

A legnépszerűbb modellek listáját egyébként a Volvo XC60 vezeti, majd a Hyundai Tucson és a Ford Kuga következnek.

Arra is kíváncsiak voltunk, vajon mekkora az eltérés a cégek és a magánszemélyek vásárlásai, a kedvelt márkák és típusok között.

A céges autóknál messze a Volvo, Mercedes, BMW trió vezeti a sort 500-600 közötti számokkal, míg a negyedik Lexus ennek már csak a felét tudja. A magánszemélyeknél alacsonyabbak a számok, és kicsit más a sorrend, de a Mercedes, Volvo, BMW hármas áll itt is az élen.

Ha a teljes PHEV piacot nézzük, a fenti táblázatból az is látszik, hogy legrosszabbul azok a cégek járhatnak, amelyek magyar forgalmából a legnagyobb részt hasítja jelenleg ki a PHEV kategória. Ezek a Geely (29%), a Mercedes-Benz Cars (20%), a Jaguar Land Rover (17%), a BMW Csoport (14%) és a Mitsubishi (10%).

Így amennyiben a zöld rendszámhoz kapcsolódó ingyenes parkoláson kívül az adókedvezmények is megszűnnek, ezeknek a vállalatoknak lehet a legfontosabb, hogy ügyfeleiket a kedvezményeket továbbra is élvező tisztán elektromos kínálatukhoz csábítsák, mielőtt azok máshol keresik a megoldást.

Ez viszonylag egyszerű lehet a széles villanyautó palettával rendelkező BMW és Volvo számára, picit nehezebb a kevésbé sikeres BEV típusokkal operáló Mercedesnek, a JLR Csoportnak és a Mitsubishinek viszont szinte megugorhatatlan feladatnak tűnik.

Már biztos: szeptembertől nem kapnak zöld rendszámot a hibridek

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.