Főoldal » elektromos autó » Valóban környezetkímélő-e az elektromos autó

Valóban környezetkímélő-e az elektromos autó

Valamiért vannak emberek, akik minden érv ellenére hisznek abban, hogy az elektromos autók pont ugyanolyan környezetszennyezőek, mint a hagyományosak. Hiszen (szerintük) az áramot szén elégetésével termeljük, ami károsabb, mint a benzin vagy dízel használata, a lítium-ion akkumulátorok gyártása, majd életük végén az ártalmatlanítása rendkívül nagy környezeti károkat okoz. Azért lehetnek olyan népszerűek ezek a gondolatok, mert van bennük némi igazság, de a valós kép megértéséhez ennél sokkal több adatot kellene ismerni. Azzal pedig mi, átlagos állampolgárok jellemzően nem rendelkezünk.

Tény, hogy a szén elégetésével termelt áram nem a legtisztább energiaforrás, de még ott is megvan az az előny, hogy a s szennyezés egyetlen, forgalmas városközpontoktól távoli helyen keletkezik, így nem teszi tönkre milliók egészségét. Szerencsére azonban a szénerőművek kora a fejlett világban lejárt. Egyre nagyobb a megújuló energiák részaránya. Magyarországi számokat most nem mutatunk, de íme egy infografika az amerikai helyzetről. Ebből kiderül, hogy környezetkímélő-e az elektromos autó.

2016-06-06_villanyautok_kornyezeti_hatasa
(Forrás: VisualCapitalist)

Az Egyesült Államokban a legrosszabb számok a középső területeken jött ki, ahol az elektromos áram jelentős részét szénerőművek állítják elő, miközben a nukleáris energia részaránya nulla. Ezekkel a termelési arányokkal az elektromos autó csak egy közepes méretű, az amerikai átlagnál kisebb fogyasztású benzines autó környezetszennyezési adataival bír. Magyarországon az energia nagy részét a Paksi atomerőmű termeli, miközben az energia mixben egyre nő a megújuló, azon belül is az otthoni naperőművekkel termelt energia mértéke, így nálunk a helyzet sokkal közelebb álla a fenti ábra első oszlopában szereplő csendes óceáni partvidékhez, mint a másik kettőhöz. Ott pedig nem kérdés, hogy környezetkímélő-e az elektromos autó.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »