2016 legnépszerűbb elektromos autói

Az InsdeEVs gyűjtéséből megérkeztek a számok az autógyártók idei első 4 hónapos értékesítéseiről. Van köztük meglepetés is, de azért a legfontosabb modelleket valószínűleg mindenki kitalálja. Íme 2016 legnépszerűbb elektromos autói.

Legnépszerűbb villanyautók 2016 első négy hónapjában
(Forrás: insideevs.com)

A Nissan LEAF értékesítések visszaeséséről szóló minden korábbi hír ellenére a 2016. január elejétől április végéig terjedő időszakban ebből a modellből 19.428 példány talált gazdára, így ez a modell vezeti a toplistát. Ráadásul nem is kevéssel. A siker nyilvánvalóan az új, 30 kWh-ás akkumulátorcsomagnak köszönhető. A második befutó a Tesla Model S lett, ami valószínűleg szintén nem meglepetés senki számára sem. Ebből a modellből a Tesla ebben az időszakban 14.508 példányt tudott értékesíteni. A harmadik helyre a kínai BYD egyik 2014-es modellje, a Tang futott be 12.366 eladott példánnyal.

BYD Tang
BYD Tang

A dolog szépséghibája, hogy a Tang nem tisztán elektromos, hanem plug-in hibrid SUV. A 18,4 kWh-ás lítium-vas-foszfát akkumulátorral 80 km-es tisztán elektromos hatótávra képes, utána sajnos beindul a 2 literes benzinmotor. Hasonló felépítésű a negyedik helyre befutó Mitsubishi Outlander PHEV is, amiből 11.915-öt sikerült értékesíteni. A  Renault Zoe 7875 eladott példánnyal az 5., a Chevrolet Volt 6678 darabos értékesítéssel a 8. helyre futott be (ez utóbbiban benne vannak az Opel, Holden és Vauxhal márkanévvel eladott példányok is).

Legnépszerűbb villanyautó márkák 2016 első négy hónapjában
(Forrás: insideevs.com)

A gyártók közötti sorrend már inkább meglepő. A BYD a 24 ezer eladott példánnyal toronymagasan vezet, annak ellenére, hogy ezek az autók többnyire csak Kínában kaphatók. A BYD-t a Nissan 20.446, a Tesla pedig 17.758 példánnyal követi a listán. Az autógyártók az első négy hónapban több, mint 182 ezer plug-in autót értékesítettek világszerte.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?