Elektromos autókra vált a rendőrség

Városon belüli közlekedésre az elektromos autó a leghatékonyabb, legalkalmasabb eszköz. Nem szennyezi a zsúfolt városi környezetet, amiben élünk, alacsony a fenntartási költsége és a zajterhelése is minimális. Rájöttek erre a rendőrségnél is, így a napokban 44 darab új elektromos rendőrautó került a flottába. Sajnos nem Magyarországon.

Elektromos rendőrautók
A merész döntést a szászországi rendőri vezetés hozta, majd vásároltak 24 db Mercedes B250e, 15 db Renault Zoe és 5 db Renault Kangoo elektromos rendőrautót. A Mercedes B osztály és a Renault Zoe járőrautó lett, míg a Kangoo Z.E. megkülönböztető jelzés nélküli, matricázatlan ügyintéző autóként került a szervezethez. Az autók töltésére 44 db váltóáramú (AC) fali töltőt is felszereltek, így a kocsik akár egyidőben is tölthetők. Bár a két modell egyike sem rendelkezik egyenáramú (DC) gyorstöltési (villámtöltés) lehetőséggel, a Mercedes a 11 kW-os, illetve a Renault-k a 22 kW-os fedélzeti töltőikkel 3 illetve 1 óra alatt a teljesen lemerült állapotról is teli tölthetők. Az új elektromos rendőrautók Lipcse és Drezda utcáin fognak szolgálni.

BMW i3
(fotó: Los Angeles Times)

De nem a német rendőrség az egyetlen, amelyik környezetkímélő járművekre váltja a hagyományos autóit. A Los Angelesi rendőrség tavaly óta tesztel villanyautókat, köztük Tesla Model S P85D-t is, de végül a BMW i3 lett a befutó. Ebből rendelt most a város 100 darabot, amit 3 éves lízing keretében fognak kifizetni. A rendőrség elsősorban a jóval alacsonyabb bekerülési költség miatt választotta a BMW-t, hiszen egy Tesla Model S árából több, mint két i3 is kijött. Az autók 1,4 millió dolláros, a karbantartást is tartalmazó ára mellett a város a most beszerzett és a jövőben szolgálatba állítandó autók töltéséhez szükséges infrastruktúrára további 1,5 millió dollárt költ. Az autókat nem járőrözni vagy nagy sebességű üldözésekhez, hanem egyéb, köztük közösségi feladatok ellátásához vették. A Los Angelesi önkormányzat különböző szervezeteinél már eddig is futott 100 elektromos autó, így ezzel a vétellel megduplázták a város által üzemeltetett környezetkímélő autók számát.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »