Fiat 500e-vel városon kívülre

A Fiat 500e egy kimondottan városi közlekedésre tervezett elektromos autó. Mivel nincs villámtöltési lehetőség rajta, hosszabb utakra nem igazán alkalmas, hiszen a legjobb esetben is 3-4 óra kell az akku feltöltéséhez. Ennek ellenére vannak olyan utak, amit ezzel az autóval is meg lehet tenni. Egy ilyenről számolt be nekünk Tülkös Róbert.

Úgy adódott, hogy Pásztóra kellett mennem. Budapest 16-kerből Pásztó Önkormányzat a legrövidebb úton a navigáció szerint cirka 70-km, M3-ason kb. 80-km háztól házig. A pásztói önkormányzattól nem messze volt dolgom, így az önkormányzat mögött parkoltam le, ahol telepítve van az önkormányzat töltője Type2 csatlakozóval, így használnom kellett átalakítót.

Számításaim szerint 100% töltöttségről indulva oda-vissza teljesíthető is lett volna, nagy vonalakban Bp16-Kerepestarcsa-Gödöllő-Aszod-Kartal-Palotás-Csécse-Pásztó útvonalon, autóutakon 72,5Km, amit 49%-nyi töltéssel tettem meg 1-óra 23-perc alatt. Tehát szűkösen, de vissza is értem volna töltés nélkül. Átlagsebesség a komputer szerint 54-km/óra volt. Lakott területen 50-60-nal, országúton 90-100 közt haladtam.

This slideshow requires JavaScript.

Biztonság kedvéért feltettem az önkormányzati töltőre, amíg dolgom intéztem és 51%-ról 78%-ra sikerült feltölteni 58-perc alatt az autót.

This slideshow requires JavaScript.

78%-os töltöttséggel bátran indultam neki a gyorsabb és hosszabb 79,4-km-es útnak Pásztó-Hatvan-M3-M0-Budapest autóút és autópálya szakasznak. Autóúton 90-100-km/óra közt, autópályán 100-110-km/óra közti sebességgel haladva, ami teljesen normális tempónak bizonyult. Nem éreztem lassúnak magam a többi autós sebességéhez képest. Kamionokat és néhány személyautót végig előzgettem. Mivel Mogyoródhoz érve a megtehető távolság kétszer annyi volt, mint a navigáció által írt céltávolság így az utolsó szakaszon 120-130-cal is mertem bátran hajtani. A hazautat így legyűrtem kevesebb, mint 1-óra, azaz 58-perc alatt és 59%-nyi töltöttség elhasználásával. Átlagsebesség a komputer szerint 82-km/óra volt.
Hazafele bátrabban is nyomtam neki, mert ott volt a lehetőség, hogy a pályán a LUKOIL Mogyoródi kútján rá tudok tölteni, ha szükséges a hazaéréshez. Mivel ilyen hosszabb távú autópályás tapasztalatom még nem volt, így ez volt a biztonsági állomásom.

This slideshow requires JavaScript.

Ami meglepő, hogy nem fogyasztott drasztikusan többet az autó a gyorsabb 7,1 km/kWh és 82km/h átlagsebességű hazaúton, mint a lassabb 7,9 km/kWh és 54km/h átlagsebességű oda úton (Amerikai modellről lévén szó, nem kWh/100 km, hanem km/kWh a fogyasztás mértékegysége – a szerkesztő).

Az összesen megtett út oda és vissza

Fűtést, szellőztetés nem használtam. Jó idő volt.

Konklúzió: 120-140-km távolságra simán el lehet Fiat500e-vel autózni egy töltéssel, még autópályán is. Tehát Budapestről Balaton, Tisza tó simán elérhető. Jó lenne egy kiépített töltő hálózat, és így „picit” nagyobb távolságokra is alkalmas lenne az autó egy kis ebéd beiktatásával, amíg tölthet az autónk. Viszont valljuk be villámtöltés nélkül elég lassú, hogy egy óra alatt csak kb 28-30%-ot lehet beletölteni, így a Fiat500e inkább városi, elővárosi közlekedésre alkalmas autó.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?