Főoldal » elektromos autó » Itt a Polestar brutális 600 lóerős elektromos autója, retteghet a Tesla

Itt a Polestar brutális 600 lóerős elektromos autója, retteghet a Tesla

A Volvo úgy döntött, ideje beszállni rendesen az elektromos autó piacba, így az eddig a legsportosabb autót jelző Polestar elnevezésből egy új autómárkát indítottak. Most pedig le is leplezték a Polestar 1 névre hallgató modellt, ami még csupán hibrid meghajtású, de a soron következő gépek már tisztán elektromos meghajtásúak lesznek.

© Volvo

De ne siessünk előre, nézzük meg mit tud a Polestar 1. Kétajtós, 2+2 üléses, 600 lóerőt képes kisajtolni magából, amihez 1000 Nm aszfaltszaggató nyomaték társul, ezzel pedig az autónak 3 másodperc kell a 100-as sprint lefutására. A hátsó kerekeket két villanymotor hajtja 218 lóerővel, amihez társul egy nyomatékszabályzó, így egyenletesen képes elosztani az erőt a kerekeken, ami növeli a tapadást, illetve a kanyarokban is nagyobb sebesség elérését teszi lehetővé. Az első kerekek meghajtásáért a Volvo két literes 382 lőerős turbó-kompresszoros erőforrása felel.

© Volvo

Az alkatrészek nagy nagy része, köztük a padlólemez is, a Volvo S90-ből származik, azonban a Polestar 1 kisebb és 230 kilóval könnyebb a testvérnél. A súlycsökkentés egy része a karbon ötvözetből formázott karosszériaelemeknek tudható be.

© Volvo

A Polestar pedig azt nyilatkozta, hogy az autó tisztán elektromos hajtásban akár 150 kilométer megtételére is képes, ami jelenleg a legnagyobb távolság ebben a kategóriában, amivel bármelyik hibrid hajtású társát lelépi. Kínában készülnek majd, az első modelleket pedig 2019-től kezdik kiszállítani. Tömeggyártásról nem beszélhetünk, évente maximum 500 db készül majd belőle.

© Volvo

Az autó ára is a limitált darabszámhoz igazodik, ugyanis 116 ezer fontot, vagyis nagyjából 40 millió jó magyar forintot kell majd átutalnia annak, aki leadja a Polestar 1-re a netes rendelést. Autószalonokban ugyanis nem lehet majd kapni.

© Volvo

Még 2019 végén érkezik a márka első középkategóriás tisztán elektromos modellje is, ami a Polestar 2 nevet kapta (kreatív) amit nem titkoltan a Tesla Model 3 ellenfeleként indítanak útnak majd. Majd a Polestar márkanév bevezetésének első szakaszát egy felső kategóriás SUV, a Polestar 3 zárja.

Forrás: InsideEvs

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »