Főoldal » elektromos autó » Elektromos sportterepjárót mutatott be a Tata

Elektromos sportterepjárót mutatott be a Tata

A Tata azon nagyon kevés autógyártók közé tartozik, mely az életveszélyes mértéket öltő légszennyezettséggel küzdő indiai települések lakóinak kínál tisztán elektromos közlekedési módot. Bár eleinte a mumbaii székhelyű vállalat is kizárólag a kormányzati célra, illetve kereskedelmi flottákhoz árult villanyautót, a Tigor EV megjelenésével a magánvásárlók is kaptak elektromos személyautót, 2021 végére pedig összesen négy zéró kibocsátású modellt ígért a Tata Motors. Ezek egyike a Tigor EV frissített változata, mely idén októberben piacra is került, a tavaszi Genfi Autószalonon kiállított Altroz EV, egy ismeretlen modell, valamint a csütörtökön bemutatott Nexon EV, ami a gyártó első elektromos divatterepjárója.

A hagyományos Nexon SUV elektromosításával született sportterepjáró egyben a legelső villanyautó, mely a Tata szeptemberben beharangozott Zipron elektromos hajtáslánc-technológiát magához vette, így sokkal fejlettebb is, mint amikkel a cég eddig próbálkozott. A motorháztető alatt egy közel 100 kW-os villanymotor dolgozik 245 Nm azonnali nyomatékkal, a 30,2 kWh kapacitású folyadékhűtéses lítium-ion aksi pedig a Tata elmondása szerint 300 kilométeres hatótávot ad. Az akku lemerülése után DC hálózaton töltve mintegy 60 perc szükséges a 80%-os töltöttségi szint eléréséhez.

A Nexon EV kizárólag az indiai piacon jelenik meg, de eleinte ott sem mindenhol, a Tata ugyanis bizonyos mikropiacokat határozott meg, ahol kezdetben forgalmazni fogja a járművet. Ezeken a helyeken már foglalható is a villanyautó, a piaci bevezetésére viszont egy hónapot még várni kell. A végleges ár még nem lett bejelentve, de várhatóan 17-21 ezer euró környékén alakul majd az az összeg, amit a szabadidőautók tágasságát preferáló fogyasztóknak ki kell fizetniük.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.