Főoldal » elektromosautó-töltés » Megnyílt Európa első V3-as Tesla Supercharger állomása

Megnyílt Európa első V3-as Tesla Supercharger állomása

A Tesla Supercharger hálózat sokáig a villanyautó töltés csúcsát jelentette a 120 kW-os maximális teljesítményével, de 2019-ben az ennél jóval nagyobb teljesítményű töltésre képes Model 3-asokat már sokszor jobban megérte az Ionity hálózat akár 350 kW teljesítmény leadására képes töltőin tölteni. Azokon ugyanis akár 170-180 kW teljesítmény is elérhető volt ezekkel az autókkal. A Tesla válasza erre a Supercharger V3 bejelentése volt, amivel a töltési teljesítményt 250 kW-ig tudják megemelni. Az első néhány ilyen állomás Amerikában már elkészült, és ma átadták a felhasználóknak az első európai helyszínt is.

Sokáig úgy tudtuk, hogy az első ilyen helyszín Norvégiában lesz, ami kézenfekvőnek is tűnt, hiszen ott a legnagyobb a Tesla piaci részesedése a kontinensen. Ennek ellenére a vállalat a nagyobb piaci potenciállal rendelkező Egyesült Királyságot választotta az első Supercharger V3 telepítéséhez. A Park Royal Service Center (152 Dukes Rd, London W3 0SL) parkolójában felállított 8 töltőoszlop nem csak nagyobb teljesítményű, de egy teljesen új technológiát is képvisel, így megszűnik a korábban megszokott teljesítménymegosztás szükségessége a töltőoszlop párok között. Az autók nem igénylik a töltés teljes ideje alatt a maximális 250 kW teljesítményt, így a felszabaduló áramot a töltő dinamikusan mindig annak a töltőfejnek tudja adni, amelynél azt az éppen töltő autó igényli. Az okosabb teljesítménymegosztás előnyeit a CCS csatlakozón a Tesla Model S és Model X tulajdonosok is élvezhetik, bár a maximális teljesítmény az esetükben nem változik az eddigiekhez képest.

A nagy teljesítményhez szükséges áramerősség miatt a töltés csak vízhűtéses kábelen valósítható meg, amihez a Tesla egy teljesen új töltőfejet is tervezett. A CCS csatlakozót az összes V3-as Supercharger támogatni fogja. A 8 db V3-as oszlop mellé az új londoni helyszínre 8 db V2-es oszlopot is telepítettek.

A legújabb helyszínnel már 500-ra nőtt a Tesla Supercharger állomások száma Európában, így a cég 24 országban 4700 töltőoszloppal biztosítja a gond nélküli hosszútávú utazást a Tesla tulajdonosok számára. A hálózatot 2013-ban kezdte el építeni a gyártó, amikor a kontinensen belüli villanyautós utazás elképzelhetetlennek tűnt. A legnagyobb norvégiai állomás (Nebbenes) 44 töltőoszlopon szolgálja ki az utazókat, a korábban V2-esként ismert Supercharger állomásokat pedig folyamatosan frissíti a cég 120-ról 150 kW teljesítményűre.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Antalóczy Tibor

A Villanyautósok.hu alapítója és főszerkesztője, e-mobilitás szakértő. 2014 óta elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.