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
auto
2024. 04. 26. péntek

Nemrég beszámoltunk a Third Row Tesla podcast 3 órás Elon Musk interjújáról – az első részről készült részletes összefoglalónkat itt lehet elolvasni. A második rész azonban több olyan különálló apróságot tartalmazott, amelyeket jobbnak láttunk külön-külön röviden megtárgyalni.

Jó ötletnek tűnt

Musk elmesélte, hogy utólag már kicsit bánja, hogy modulokba rendezték a Model 3 celláit, mert igazán nincs sok értelme, de legalább lassítja a gyártását, valamint felesleges költséget és súlyt ad az autóhoz.

Az elképzelés még az eredeti Tesla Roadsterig nyúlik vissza, akkor született meg ugyanis az ötlet, hogy milyen praktikus lenne a javíthatóság szempontjából, ha nem kellene az egész drága akkumulátort egyben cserélni probléma esetén, hanem elég lenne egy-egy nagyobb darabot kivenni a pakkból. A tervezési alapelv aztán átkerült a Model S/X dizájnba is, ahol szintén modulok vannak, a Teslánál pedig alakult egy modul csoport is az aksi részlegen belül.

A Model 3 aksija belül: új cellák, új modul elrendezés, új hűtés. A Model 3 akkumulátor csomagja. Forrás: Electrek

Musk szerint ez jó példája annak, amikor egy cég szervezeti felépítése rányomja a bélyegét a dizájnra. Mert, ha van modul csapat, akkor az tuti biztos, hogy ők modulokat fognak tervezni a következő akkupakkba is, ahogy történt ez a Model 3  esetén. Akár van még értelme, akár nem. És, hogy mennyire nincs értelme? A 3-as esetén például a modulok már nem csereszabatosak egymással, nem lehet egyet csak úgy simán kivenni, a dizájnnak mégis része.

Doboz a dobozban

Ennek pedig vannak egyéb vicces következményei is.

Ilyen például, hogy a Model 3 aksi csomagja egy fedőlemezzel van ellátva a pakk tetején, mert az ezt tervező csapat így látta jónak. Csakhogy az autó kaszniját tervező brigád is szeretett volna egy padlólemezt az autóba, így az autó alá kerülő aksi dupla dobozban van. Ennek sok értelme nincsen, sőt, mint azt még az autó gyártása körüli problémák idején megtudtuk, a két fémlemez közé kellett rakniuk egy üvegszálas hangszigetelő réteget is, hogy ne legyen zajos ahogy a fém a fémmel találkozik. Ezt is automatizálni akarták, ami egy lassan dolgozó külön robot feladata volt, ami komolyan hátráltatta a termelést.

A jövőben összevonják a modul és akkupakk csapatot és nem lesznek külön modulok a kocsikban, csak egy nagy aksicsomag benne a cellákkal.

Tesla energiatároló egység 2170-es cellákból

Jó ötletnek tűnt 2

De nem ez volt az egyetlen ötlet ami értelmét vesztette az idők során.

Ha emlékszünk még rá, a Model S/X aksija pár csavar kihajtása után viszonylag egyszerűen kivehető az autóból. OK, egy több száz kilós elemről beszélünk, szóval kell hozzá némi gépi segítség, hogy mozgassuk, de megoldható. Ennek az az oka, hogy egy ideig még ők maguk sem tudták, nem az lesz-e a nyerő koncepció, ha a viszonylag lassú töltés helyett egy pár perces bokszkiállással otthagyjuk az üres aksit egy automata csere állomáson és kapunk egy teletöltött másikat. Anno még demózták is a technológiát, a sebesség pedig meggyőző volt.

Csakhogy a megoldás több problémát is felvet. Ez leginkább úgy működhetett volna, ha mindenki csak bérli az aksit, hiszen senki nem hagyja ott szívesen a jó állapotú, babusgatott aksiját, hogy egy teljesen random, lelakottat kapjon helyette. Ekkor viszont valakinek meg kell előlegezni az autó legdrágább elemét, hogy azt béreljük a gyártótól. Ráadásul ezek az állomások is sokba kerülnek és nem árt ha van pár tucat extra aksi ott, ami mindig készen, felöltve várja az utazókat.

Musk szerint amikor bemutatták a rendszert, még a mobiltelefonokban is cserélgették az aksikat az emberek és egyáltalán nem volt a probléma olyan triviális, mint ma visszatekintve. Időközben rájöttek, hogy az egyre nagyobb hatótávot biztosító és egyre gyorsabban tölthető aksik feleslegessé teszik az akkucserét, de az S/X áttervezése drága és felesleges lett volna, ezért ez így maradt. Ennek a két autónak egyébként szerkezeti merevítő része is az akku pakk. A Model 3/Y aksija viszont már nem cserélhető (szerviz nélkül), de erre nincs is nagy szükség.

Az interjú második része itt alább megnézhető, de akinek túl hosszú, vagy nehezen követhető az angol szöveg, ne csüggedjen, jelentkezni fogunk belőle még más érdekes részletekkel is. (Frissítés: a harmadik rész itt olvasható.)

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.