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
auto
2024. 04. 24. szerda

Linkgyűjtemény kezdő villanyautósoknak

elektromos autó

Előre szólok, hogy ez a cikk nem mond majd semmi újat a villanyautosok.hu régi olvasóinak, a kezdetektől elektromos autót használó kockáknak és a villamosmérnököknek. Nem nekik készült, hanem azoknak, akik nem rendelkeznek komolyabb ismeretekkel és nem is szeretnének mélyen az autók lelki világába férkőzni. Egyszerűen közlekedni szeretnének, lehetőleg egyszerűen és problémamentesen. Nekik gyűjtöttünk össze néhány fontos cikket, egyfajta gyorstalpalóként.

A hőskorban a legtöbb töltő csatlakoztatáskor automatikusan indult és ingyenes volt a töltés. A fizetős töltés térhódításával azonban egyre több töltő használatához van szükségünk mobiltelefonos alkalmazásra, az alábbi cikkből kiderül, hogy melyek Magyarországon a legfontosabbak.

Legfontosabb alkalmazások elektromos autó töltéshez

Ahogy nőnek az akkumulátorok és javul a töltő-sűrűség, úgy egyre többen merünk hosszú utakra is elindulni elektromos autóval. Az elektromobilitás szolgáltatók igyekeznek minél több külföldi partnerrel roaming szerződést kötni, és vannak univerzális töltő szolgáltatók is, ennek a kényelemnek azonban szinte mindig van felára, ha sokat kell töltünk valamelyik országban, akkor érdemes a helyi szolgáltatónál regisztrálnunk.

Teljes lett a MOL Plugee Roaming a régióban

AC töltés, gyors töltés, DC töltés, villámtöltés? Nem lehet mindenki villamosmérnök, a villanyautó használathoz azonban nem árt tisztában lenni a különbségekkel.

Töltő típusok

Ha az autómban 50 kWh az akku kapacitása, akkor az 50 kW-os DC töltőn 1 óra, a 22 kW-os AC töltőn 2,5 óra a töltési idő. Vagy mégsem?

Miért nem tölt 50 kW-tal az 50 kW-os DC töltő

Ez a baj a 22 kW-os AC gyorstöltéssel

Mennyire gyors a villanyautók töltése?

A hagyományos autók motorjának hatásfoka nagyon rossz, nyáron az autó elején lévő hűtő pazarolja el a felesleges energiát, télen ez azonban részben hasznosítható az utastér fűtéséhez. A villanymotor hatásfoka azonban télen-nyáron jó, nincs felesleges hő, de megfagyni mégsem szeretnénk, ezért az akku energiáját használjuk fűtéshez is. A fűtés energiaigényes, tehát télen jelentősen csökken az elektromos autók hatótávolsága, nem mindegy, hogy hőszivattyúval vagy fűtőszállal fűt az autónk.

Hogyan működik a villanyautók hőszivattyús fűtése?

Villanyautót szeretnék, de csak használt autóra van pénzem. Mire kell odafigyelnem a vásárláskor? Szerencsére gyorsan nő a kínálat, így az összes típushoz sajnos nem tudunk segítséget nyújtani, de néhány gyakori típusról elkészült már a használt autó vásárlási útmutatónk, amely összefoglalja az adott típus különlegességeit.

Használt Nissan LEAF – vásárlási útmutató

 

Használt Renault Zoe vásárlási útmutató

 

Használt BMW i3 – vásárlási útmutató

Használt Hyundai Ioniq – vásárlási útmutató

 

Ha már a használt autó vásárlás is belefért ebbe az összefoglalóba, gondolkodjunk el azon is, hogy biztosan szükségünk van-e 100 kWh akkura és 600 km hatótávra.

Hogyan válasszunk villanyautót racionálisan?

2020 első napjaiban összegyűjtöttük, hogy milyen új autókból és milyen használt autókból válogathat, aki elektromos autóra váltana.

Elektromos autó árak és kínálat 2020-ban

Használt villanyautók 2020-ban Magyarországon

A legutolsó cikk ugyan már nem a kezdő szint, de talán érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy egy OBD2 olvasó és egy mobiltelefonos alkalmazás sokat segíthet autóvásárláskor az akku állapot meghatározásában, használat közben pedig a lemerülés elkerülésében.

Tudj meg többet az elektromos autódról

 

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.