Texasban épülhet a Tesla következő gyára

Azt eddig is tudtuk, hogy a Tesla távlati terveihez nem lesz elég a jelenleg üzemelő, vagy építés alatt lévő 3-4 gyár, hiszen ezek sem növelhetők a végtelenségig. Hogy ez mennyire így van arra jó példa a Gigafactory Nevada, a cég központi akkumulátor és hajtáslánc üzeme. A gyár messze felülmúlta az előzetes várakozásokat és az eredetileg 6000-6500 főre tervezett létesítmény már 2018 végén 7095 alkalmazottat számlált – ráadásul ezek elég jól fizető állások, mert az állam átlagánál 15%-kal magasabb az órabér. Mégis, ennél sokkal nagyobb volt az üzem hatása a környező településekre, hiszen nagyjából még 8000 embernek adnak munkát a beszállítókon és a környék megnövekedett lakosságára ráépülő kereskedelmi egységeken keresztül. Csakhogy ez a siker azt is jelenti, hogy most komoly munkaerő hiánnyal küzd a környék és ez – a kiszivárgó információk szerint – már a Tesla gyárában is gondot jelent, a további növekedés egyik akadálya.

A Tesla Gigafactory Nevada eredeti látványterve

A kérdés viszont az, hogy ha már most is gond a rendelkezésre álló munkaerő száma, hogyan fog ott készülni a Cybertruck vagy a Tesla Semi, esetleg a Roadster. Nos az is lehet, hogy sehogy, mert ezek akár egy új helyen Texas államban is készülhetnek a jövőben.

Elon Musk kritikus Twitter üzenete legalábbis erre enged következtetni – persze akár a helyi SapceX rakéta üzem is bővülhet de a „Giga” elnevezést eddig csak a Tesla gyáraira használták és általában a legyártott akkumulátor vagy napelem kapacitásra utal. Mindenesetre a szavazás állása szerint Twitter követői 80%-ának tetszik az ötlet.

Az austini törvényhozás épülete, Texas, USA.

Texas, Alaszka után, a második legnagyobb amerikai állam – hétszer akkor mint Magyarország. Ehhez képest elsőre kicsit alacsonynak tűnhet a népsűrűsége, hiszen „csak” 30 millióan élnek itt, azonban a képet kicsit árnyalja, hogy van egy pár nagyobb település és város, illetve rengeteg legelő, mezőgazdasági terület és haszonállat, amik a fő bevételi forrást adják. Azonban Texasban megtalálhatóak nagyobb orvosi kutató központok, egyetemek és tech cégek is, itt található a NASA egyik központja, a Lyndon B. Johnson Space Center is, ahol a mission control található, ami az űr-küldetések irányítóközpontja. De Musk másik cége, a SpaceX is rendelkezik egy komoly bázissal az államban. Természetesen itt található számos amerikai energia cég központja is – Houston, Dallas és Austin fontos városok az ország gazdasági vérkeringésében.

Gigafactory Shanghai. Forrás: Youtube / Jason Yang

Ha tényleg megépül a texasi gyár, akkor logikus lenne a Cybertruck gyártását ide hozniuk, mivel az állam hagyományosan a pick-upok egyik fellegvára – csak Kalifornia előzi meg a platósok darabszámában. A döntésnek azonban van egy másik, mondjuk úgy politikai vagy stratégiai vetülete is. Texas ugyanis az egyik olyan amerikai tagállam, ahol a Tesla nem árulhatja az autóit közvetlenül, márpedig elképzelhető, hogy ennek a megállapodásnak része lenne a korlátozó szabályok változtatása is.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.