Az elektromos Volkswagenekből is lesz erősebb

A Volkswagen háza táján egy gyökeres átalakulás megy végbe az elektromobilitás miatt, ám úgy néz ki, hogy a nagyszabású elektromos offenzíva mellett a Motorsport részleg és a meglévő modellek teljesítménycentrikus változatainak fejlesztésével foglalkozó R-divízió sem fog unatkozni. A németek nemrég bejelentették, hogy mindenféle belsőégésű motoros technológiát használó versenyzéssel felhagynak, cserébe viszont folytatódik az ID. R tisztán villanyos versenyautó fejlesztése, és újabb versenypályák rekordjai érezhetik magukat veszélyben. Bár az ID.R a vásárlók számára nem elérhető, felröppent a pletyka, hogy a gyártó ID-sorozatának többi tagjához készül erősebb, R-jelzésű verzió, kezdve az ID. 3 R-rel 2024-ig bezárólag. Erre utal az is, hogy a hétvégén az Ausztriában megrendezett GP Ice Race futamon a Volkswagen egy duplamotoros, tisztán elektromos Golf R koncepciót küldött Zell am See hófödte repülőterére, melyet a VW R jövőjének előfutáraként emleget.

Forrás: Autocar

A Golf eR1 nem új fejlesztés, még az ID. R hajtásláncának tesztjárműveként szolgált 2018 előtt, ám a készítők most elővették, leporolták, és a gyorsabb Volkswagenek eljövetelét hirdetik vele, igaz a versenyautó 670 lóerős teljesítményét visszavették 500 lóerő környékére a mérnökök. A Pikes Peak hegyi futamra fejlesztett versenyautóval ellentétben az elektromos Golf nem versenyzésre készült, szimplán azt a technológiát hivatott bemutatni különböző rendezvényeken, amely már rendelkezésre áll a gyártónál, hogy erősebb villanyautókat küldhessen a piacra. Ez azonban nem azt jelenti, hogy nem lesz folytatás: az eR1 elnevezés arra utal, hogy épül több ilyen autó is, melyekkel már komolyabb tervei is vannak a VW-nek, az utód talán az ID. R nyomdokaiba is léphet, és végigverheti az autósport királyait. Teljesen biztos viszont, hogy a leendő eR2 már egy MEB-padlólemezes ID.-modell lesz. Habár a Golf eR1 egy TCR túraautó formáját hordozza, a VW leszögezte, hogy nem tervez részt venni az idén induló eTCR tisztán elektromos bajnokságban, amire például a Cupra, a Hyundai, és az Alfa Romeo is épít villanyautót. Ám ha mégis sor kerülne erre, a jármű akkor is a MEB-re épülne.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.