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
auto
2024. 04. 20. szombat

Bitcoint vásárolt a Tesla, kilőtt az árfolyam

egyéb

Egy az amerikai tőzsdefelügyelethez benyújtott dokumenetumból kiderült, majd bombaként robban a hír: 1,5 milliárd dollár értékben bitcoint vásárolt a Tesla, amit akár hosszabb távon is megtarthatnak. A kriptovaluta árfolyama a hír nyilvánosságra kerülését követően 39 ezer dollárról történelmi csúcsra, közel 45 ezer dollárig emelkedett, a cikk írásakor pedig  44 ezer dollár környékén konszolidálódott. A Tesla piaci kapitalizációja alapján jelenleg a világ 7. legnagyobb cége, tavaly év végén 19 milliárd dollár készpénztartalékkal rendelkezett, vagyis készpénzállománya 8%-át fektette be bitcoinba. Az ugyanakkor egyelőre nem ismert, hogy milyen árfolyam mellett történt az átváltás. Ekkora volumenű vásárlás általában a tőzsdén kívül, azaz az OTC piacon szokott lezajlani, azért hogy a vevő a nagy volumenű tranzakciókkal ne hajtsa fel maga előtt az árfolyamot.

A Tesla ezen kívül azt is közölte, hogy a vásárlói bitcoinnal is tudnak majd fizetni náluk, vagyis a jövőben tovább nőhet az általuk birtokolt bitcoinok száma. Mostani árfolyamon egyébként 1 Model 3 vagy egy Model Y körülbelül 1 bitcoinba kerülne. Kérdés persze, hogy mennyien akarnak majd a kriptovalutával fizetni, mivel azt sokkal inkább tekintik befektetésnek, mint fizetőeszköznek.

Elon Musknak ez a lépése nem egy derült égből érkezett villámcsapás, a mostani bejelentésnek voltak bizonyos előzményei. Tavaly augusztusban a Microstrategy nevű, üzleti intelligenciával foglalkozó cég 250 milló dollárját fektette be a kriptovalutába, ezzel pedig az első olyan nyilvános részvénytársaság lett, amely a készpénzállományának egy jelentős részét bitcoinra váltotta. Ez a tranzakció még 12 ezer dolláros átlagáron történt, a hír napvilágra kerülése utáni hónapokban azonban hatalmas ralliba kezdett a bitcoin árfolyama, ami januárban a 40 ezer dollárt is elérte. A Microstrategy időközben pedig már 1 milliárd dollárnál is többet váltott át. A cég igazgatója, Michael Saylor azóta napi szinten ad interjúkat és rendszeresen hívják meg podcastokba, ahol szívélyesen megosztja a nagyvilággal a döntése mögött álló okokat – naná, miután már benne áll a pénze, nyilván mindenkit igyekszik meggyőzni az igazáról. Az egyik általam is hallgatott podcastban Micheal Saylor a következő analóigát használta: a kormány féktelen pénznyomtatása miatt a jelenlegi pénzügyi rendszer egy olyan energiatároló, amelyből folyamatosan szökik a monetáris energia, a cége mérlegében lévő készpénz folyamatosan veszít az értékéből. Ezért találnia kellett egy olyan „monetáris akkumulátort”, ami képes megőrizni a felhalmozott vagyona értékét. Erre legalkalmasabbnak pedig a Bitcoint találta, amelynek mennyisége megváltoztathatatlanul véges, mivel soha nem lehet belőle 21 milliónál több.

Ez a gondolat alighanem bogarat ültethetett a Paypalt is létrehozó Elon Musk fülébe, ugyanis decemberben az alábbit képet tweetelte:

Vagyis: „Én, miközben próbálok egy normális, produktív életet élni”. A tweetre Michael Saylor is reagált, megkérdezve Muskot, hogy miért nem tesz a részvényeseinek egy 100 milliárd dolláros szívességet, és konvertálja át a Tesla készpénzállományát bitcoinra? A Tesla vezére csak annyit kérdezett, hogy egyáltalán lehetséges-e ekkora tranzakció, Saylor válasza erre pedig az volt, hogy szívesen megosztja vele a saját módszerét. Ez a beszélgetés ennyiben maradt, legalábbis a nyilvánosság számára. Persze megindult a spekuláció, hogy a Tesla meg fogja-e lépni, amit a Microstrategy, de a választ a kérdésre csak a mai napon tudhattuk meg.

Önmagában az is hírértékkel bír, hogy egy ekkora cég bitcoinba fektet, de ha hozzátesszük, hogy a cég vezetője egyben a világ egyik legismertebb embere, aki folyamatosan nagy sajtónyilvánosságot élvez, akkor egyáltalán nem meglepő a tőzsde reakciója, hiszen ez a lépés tovább növelheti a bitcoin ismertségét és elfogadottságát, de az is könnyen lehet, hogy további cégek fogják a Teslát követni. A Tesla árfolyama nyitáskor enyhe emelkedéssel reagált a hírre.

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.