HALLASSUK A HANGUNK!

Írd alá Te is a GEVA (Global EV Alliance) nyilatkozatát!

A Renault 5 után a Renault 4 is elektromos lesz

A Renault Csoport Renaulution stratégiáját bemutató sajtótájékoztató előtti hetekben több forrásból is érkeztek hírek arról, hogy a franciák népszerű, klasszikus modelleket akarnak visszavezetni a palettára teljesen elektromos meghajtással. A Renault 5 Prototype leleplezése ezt megerősítette, ám a cégcsoport adós maradt nekünk egy másik járművel, hiszen Luca de Meo vezérigazgató is elismerte: „legalább még egy” régi típusnév visszatér. Ez pedig a korábbi híreknek megfelelően a Renault 4 lesz – számolt be róla az Autocar belső forrásokra hivatkozva.

A megközelítés mindkét autónál azonos, azaz a retro stílust futurisztikus megoldásokkal vegyítve teremti meg, ám míg az 5 egy kisebb méretű, sportosabb ferdehátúnak ígérkezik, a 4 vélhetően crossoveresebb tulajdonságokat hordoz majd magával. A brit hírportál úgy tudja, hogy a technikán javarészt osztoznak a testvérek, mindkettő alá a CMF-B EV architektúra kerül, és arról is felröppentek pletykák, hogy a hajtáslánc a Dacia Springből érkezhet. Hivatalos műszaki adatokat egyelőre nem árult el a Renault. Az Autocar azt sem tartja kizártnak, hogy hasonlóan a Kínából hozott olcsóbb villanyautóhoz, a Renault 4-ből is készül haszongépjármű változat.

A Renault 5 2023-ban jelenik meg, a 4-re viszont 2025-ig várnunk kell. Egyes hírportálok nemrég azt írták, hogy ezek a villanyautók a Zoe utódjaként léphetnek piacra, de ezt a gyártó cáfolta, elvégre a modell Európa legkelendőbb tisztán elektromos autója, így egyelőre nem fenyegeti a leváltás veszélye. Ez valószínűleg a következő 2-4 évben sem fog sokat változni, de ha mégis, akkor a Zoe egyrészt egy átfogó modellfrissítéssel próbál majd meg talpon maradni, másrészt pedig jól meglesz az újdonságok mellett is, hiszen azokat elsősorban a stílusorientáltabb vásárlóknak szánja a Renault.

Renault 5 Prototype

Az egyelőre nem tudni, hogy az 1961 és 1994 között gyártott, több mint 8 millió példányban eladott Renault 4-et mikor láthatjuk először elektromosan.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.