Megérkezett a Dacia Spring első tesztvideója

Tegnap bejelentették a Dacia Spring francia és román árait, ami viszont számunkra fontosabb, a felszereltségi listát, opciók felárát is megismerhettük. A Renault sajtóoldalára feltöltöttek félszáz új fotót és egy videót is az autóról.

Egy tűzközelben lévő francia tesztelő pedig már ki is próbálhatta a kisautót, a Caradisiac YouTube csatorna videójából így további részleteket tudhatunk meg az autóról. Korábban sokan kíváncsiak voltak rá, hogy az autó hivatalosan 4 vagy 5 személyes lesz. A hátsó ülésről készült felvételekből egyértelműen kiderül, hogy csak ketten ülhetnek be: csak 2 biztonsági övet látunk.

Az autó akkumulátoráról is két adat, 27,4 kWh és 26,8 kWh látott napvilágot, ennek oka minden bizonnyal, hogy a kisebb érték a nettó, felhasználható kapacitást jelenti. A korábbi 295 km városi hatótávval szemben egy hajszállal nagyobb, 305 km városi hatótávot adnak meg az autóra. A vegyes (57% város, 25% külváros és 18% autóút) WLTP ciklus szerint mért hatótáv változatlanul 225 km.

Mobiltelefonos alkalmazás is érkezik majd a kis elektromos Daciahoz

A videó megerősíti, hogy az autó fedélzeti töltője maximum 6,6 kW teljesítményre képes, bár a korábban megadott 4 óra 50 perces töltési időből is kiszámítható volt,  hogy az autó nem veszi fel a nyilvános töltőoszlopok többségén rendelkezésre álló 32 A áramerősséget.

A Techno csomaghoz tolatókamera is jár (fotó: Caradisiac / Youtube)

A DC töltés opció a 16.990 euróba kerülő Comfort felszereltséghez nem rendelhető, csak a 18.490 eurós Comfort Plus változat esetén kérhető 600 eurós felárért. A két felszereltségi szint között a legnagyobb eltérést a Techno csomag, azaz a 7″ érintőképernyős, telefon tükrözésre alkalmas, és tolatókamerát is biztosító infotainment rendszer jelenti. Ezen kívül a Plus verzióhoz jár a Comfort esetén opcionális pótkerék és metál fényezés, illetve a narancsszínű dekor elemek. A CCS csatlakozós egyenáramú töltés maximum 30 kW-ra képes, de az 50 perces 80%-ra töltési időből kiszámíthatjuk, hogy az átlagos töltési teljesítmény ennél alacsonyabb, kb. 25 kW.

A videóban sajnos nem hangzik el a tesztelő testmagassága, de a felvételekből egyértelmű, hogy az autó utastere viszonylag szűk, különösen a hátsó ülésen. Csodák nincsenek, a 3,73 méteres hosszúság és 1,58 méteres szélesség ennyire elég. A 300 literesnek mondott csomagtér azonban az autó méreteihez képest kifejezetten tágasnak nevezhető, ráadásul a motortérről készült snittekről  sejthető, hogy ehhez a modellhez is megjelenik majd az utángyártott frunk (első csomagtér) betét, amelyben a töltőkábeleket és egyéb kötelező tartozékokat tárolhatjuk. Hely legalábbis maradt egy ilyen kiegészítőnek a motorháztető alatt.

A tesztelő elmondja, hogy az autón érződik a klasszikus Daciákra jellemző “rusztikusság”, ami a költséghatékonyságra is utalhat. Ezt példázza az is, hogy az elektromos ablakemelő kapcsolók a középső képernyő alá kerültek, így egy gombot megspórolhattak a gyártás során.

Az autó valós hatótávolságáról elhangzik, hogy 150-200 kilométert városban biztosan tud majd, ami tekintve, hogy egy átlagos európai autós napi 31 kilométert tesz meg, több mint elegendő. Sokan aggódnak az autó mindössze 33 kW-os teljesítményétől. A 0-100 km/h gyorsulásra megadott 19 másodperces érték az elektromos autók között valóban nem tűnik jónak, de ha megnézzük a 80-120 km/h tartományban mért 26 másodpercet, akkor valószínűsíthető, hogy álló helyzetből városi tempóig elég jól megindul a kisautó és nagyobb tempónál fogy el az ereje. A tesztben is elhangzik, hogy a 125 Nm nyomatéknak köszönhetően egyáltalán nem jelent gondot tartan a tempót a városi forgalommal.

Elképzelhető, hogy a tökéletes zajszigetelést is feláldozták a kedvező árért cserébe, ez azonban a csendes üzemű villanymotor miatt kevésbé fájdalmas. A külső hangok, illetve a kerék gördülési zaja természetesen hallható az utastérben. Az autó hasmagasságát nem csak a fekete műanyag elemek hangsúlyozzák, valóban kicsit magasabb, mint a kategóriában megszokott, így biztosan nem üti oda az alját átlagosnál rosszabb minőségű utakon, nem jelenthet gondot a városban egy padkára felhajtani. A tesztelő szerint a menettulajdonságok a padlóban elhelyezett akkumulátor miatti alacsony tömegközéppontnak köszönhetően nem rosszak.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.