Kilenc tagállam kéri az EU-tól a hagyományos autók betiltását

Kilenc EU-s tagállam közös levélben szólította fel az Európai Bizottságot, hogy fogalmazzon meg egy egységes, konkrét dátumot az új benzin-, és dízelüzemű járművek értékesítésének betiltására az Unióban, a megfelelő irányba terelve ezzel az üvegházhatású gázok kibocsátásáért jelentős mértékben felelős közlekedési szektort a klímacélok eléréséhez. A kezdeményezést Dánia és Hollandia vezeti, hozzájuk csatlakozott Ausztria, Belgium, Görögország, Írország, Litvánia, Luxemburg, és Málta, melyek mind azt szeretnék, ha az EU fő döntéshozó szerve ambiciózus lépésekkel támogatná a szennyező technológia kivezetését, és ezzel párhuzamosan az elektromos meghajtás terjedését. Azt írják, hogy a jelenlegi kibocsátási normák szignifikáns erősítésre szorulnak, és a tiszta meghajtású járművek töltőinfrastruktúráját is fejleszteni szükséges.

„Fel kell gyorsítanunk a közúti közlekedés zöld átmenetét, és ehhez a jogalkotóknak egyértelmű jelzéseket kell küldeniük az autógyártóknak és a fogyasztóknak az egész EU-ban”– fogalmazott Dan Jorgensen dán klímaminiszter.

Németország élesen bírálta a kilenc ország javaslatát, Daniel Caspary, a kereszténydemokraták európai parlamenti képviselője szerint „a tiltásokra való populista felhívások most nem segítenek”, és kiemeli, hogy szinte csak olyan tagállamok csatlakoztak a kezdeményezéshez, amelyek alig birtokolnak említésre méltó autógyártást. A németek természetesen ismét saját autóiparukat féltik, mely továbbra is a belsőégésű motoros járművek értékesítésére támaszkodik, így egy korai tiltás keresztülvágná a nagy hagyományos autógyártók jövedelmező üzletét.

Az Európai Bizottság idén nyáron újabb szigorításokat fog megfogalmazni az új autók CO2-kibocsátására vonatkozóan, és bár a hagyományos meghajtású személyautók és kishaszon-járművek értékesítésének betiltására még nem szabott meg dátumot, néhány tagállam már kitűzött magának erre vonatkozó célt, jellemzően 2030 és 2040 között. Emellett számos autógyártó is – például a Volvo és a Ford – bejelentette, hogy hamarosan végleg felhagy a hagyományos autók árusításával a kontinensen, ráadásul az autópiac jelenlegi tendenciáinak fényében az sem kizárt, hogy az átállás 10 éven belül magától is végbemegy.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.