Elektromos kamionoknak épített töltőállomást a Daimler

Átadták a Daimler Trucks North America (DTNA) és a Portland General Electric (PGE) közösen telepített nyilvános elektromos töltőállomását az oregoni Portland városában, amelyet kifejezetten a nehéz tehergépjárművek töltésének tanulmányozásához terveztek a partnerek. Az úgynevezett Electric Island területe úgy lett kiépítve, hogy a kamionok és buszok könnyedén be-, és ki tudjanak hajtani, de a nyolc töltőoszlopot ettől függetlenül bármilyen méretű és formájú elektromos gépjármű tulajdonosai használni tudják.

Az állomás egyfajta innovációs központként szolgál, ahol a Daimler a saját járműveinek ( pl. a Freightliner eCascadia és eM2) töltését tesztelheti, a PGE pedig a töltés hálózatra kifejtett hatását vizsgálhatja, továbbá okosrendszerekkel, V2G technológiával, használt akkumulátorokkal, valamint napelemes energiatermeléssel kísérletezhet.

A videóban elhangzik, hogy a töltőállomás a jelenleg elérhető legfejlettebb technológiával van felszerelve. Habár erről konkrétumokat nem említenek a projekt vezetői, a felvételeken a Chargepoint berendezései láthatók, amelynek az Express Plus töltőoszlopa akár 500 kW leadására is képes. Mindenesetre a Daimler és a PGE 5 MW teljesítményt vezetett be a helyszínre annak érdekében, hogy folyamatosan naprakészen tartsa az állomást, így amikor elérhetővé válnak, több mint 1 MW teljesítményű oszlopok is érkeznek.

Hasonló állomásokra nagy szükség lesz a jövőben a távolsági áruszállítás elektromosítása érdekében. Villanyos kamion számára tervezett töltőállomással a Tesla is készül, de az úgynevezett Megachargerről egyelőre még kevés információnk van.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.