Megvan a Világ Év Autója

Bejelentették az úgynevezett World Car of the Year (WCOTY) nemzetközi díj 2021-es győztesét, amely egy 93 független, autóipari szakértőből álló zsűri szavazatai alapján a Volkswagen ID.4 lett. Mint korábban beszámoltunk róla, nagy esély volt rá, hogy villanyautó vigye el a fődíjat, hiszen a döntőbe a VW elektromos SUV-ja mellett a Honda e is bekerült, míg a hagyományos hajtásláncot csupán a Toyota Yaris képviselte. Teljesen elektromos autónak egyébként már korábban is sikerült elnyernie ezt a díjat, például a Jaguar I-Pace-nek 2019-ben.

A zsűri összesen nyolc szempont szerint pontozta a járműveket: az ID.4 az utastér, a teljesítmény, a biztonság, a környezet, valamint a piaci jelentőség kategóriát uralta, míg a Honda e az emocionális vonzerő és az innováció, a Yaris pedig az érték kategóriában diadalmaskodott. Összességében a villany-Volkswagen 798 ponttal zárta az értékelést és lett a Világ Év Autója, a második helyet a Honda elektromos kisautója szerezte meg 742 ponttal, a Toyota pedig 732 pontot gyűjtött össze.

Más címekért is szép számmal indultak idén tisztán elektromos autók. A Polestar 2 a Világ Luxusautója szeretett volna lenni, de a Mercedes-Benz S osztállyal szemben alulmaradt, és csak a második helyre sikerült beférkőznie. A Honda e sem szomorkodhat, habár a fődíjat nem nyerte el, a Világ Városi Autója címet igen, maga mögé taszítva a Honda Jazz/Fit testvérét, és a Toyota Yaris-t. Az elektromos Honda a legjobb dizájnért is harcba szállt, csakúgy, mint a szintén kibocsátásmentes hajtásláncú Mazda MX-30, de végül a hagyományos Land Rover Defender került ki győztesként. Az egyetlen kategória, amiben nem szerepelt a Top 3-ban villanyautó, a sportkocsik csoportja volt.

Honda e

Az ID.4 a Volkswagen legelső olyan MEB-platformos villanyautója, amely minden kulcspiacon (Európában, Kínában, és az Egyesült Államokban) megjelenik. Idén világszerte körülbelül 150 ezer darabot tervez belőle leszállítani a gyártó.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.