Elektromos Peugeot-val járnak az olasz pénzügyőrök

Összesen 30 darab teljesen elektromos meghajtású Peugeot e-208-cal bővíti flottáját az olasz pénzügyőrség (Guardia di Finanza), a legelső példány a hatóság hivatalos szürke-sárga egyenruhájába bújva február végén érkezett meg a római főparancsnoksághoz. A villanyautókat olyan műveletek során használják majd, amelyekben kiemelkedő szerepet játszik az agilitás és a gyors reakció, miközben a testület azt is fontosnak tartotta, hogy a szolgálat alatt a járművek ne szennyezzék a városok levegőjét.

Az olasz pénzügyőrség nem csupán adócsalással foglalkozik, tevékenységük közé tartozik az ország gazdasági érdekeinek védelme, a tengeri közlekedés ellenőrzése, a járványügyi felügyelet, a gazdasági verseny védelme, a pénzmosás elleni küzdelem, és a rendfenntartás is.

A villanyos Peugeot-kat a rendvédelmi szervek számára végzett autóipari átalakításokkal foglalkozó Focaccia Group szerelte fel a pénzügyőrség munkája során szükséges technológiákkal és megoldásokkal. Így például a megerősített kalaptartóhoz külön megvilágítás tartozik, amely az éjszakai szolgálat alatt bizonyulhat hasznosnak, az első üléssorban elhelyezett tablettartó pedig az operatív központtal való kapcsolattartást segíti. A megkülönböztető fény-, és hangjelzések irányításához ergonomikus vezérlőt is beszereltek az utastérbe.

Az autók karosszériáját nagy fénytörésű fényezés borítja, a tetőn három villogó, elöl és hátul pedig mikro LED-ekből álló fénysor teszi maximálisan észrevehetővé a hivatalos szervek érkezését.

A Peugeot e-208-ban egy 100 kW (136 LE) teljesítményű villanymotor dolgozik, ami egy 50 kWh-s akkucsomagtól kapja az elektromosságot. Hatótávolsága körülbelül 340 km (WLTP), amit 80%-ig közel 30 perc alatt vissza lehet tölteni egy 100 kW-os DC villámtöltőn. A kisautó jelenlegi generációját 2020-ban az Év Autójának (COTY) választották.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.