Üvegcserép kontra jégeső – mit bír a Tesla Solar Roof?

Amikor 5 évvel ezelőtt a Tesla bemutatta napelemes üvegcserepe, a Solar Roof prototípusát, szó volt arról is, mi mindent bír ki egy ilyen tető. A bemutató keretében láthattunk egy videót is, ami a törés és ütésállóságot volt hivatott bizonyítani, és a cég azt ígérte a tetőcserép ellenáll majd a jégesőnek is.

Persze egy marketing videó sok mindent elbír, de azóta már a való világban is bizonyított az üvegcserép.

V3 kontra baseball labda

A Tesla különleges tetőcserepe messze nem az első, amelyik azzal próbálkozik, hogy napelemes táblák helyett a tetőcserépbe integrálja a PV cellákat. Találkozhattunk mind magyar, mind külföldi fejlesztésekkel ezen a területen, de az igazság az, hogy egyik csúnyább, mint a másik. Márpedig, ha valaki kifizeti egy ilyen megoldás borsos felárát a mezei napelemek helyett, annak főként esztétikai oka van. Igazán sikeresen még senki nem vezetett be ilyen terméket, és a Teslának is kishíján beletört a bicskája. A sorozatos, éveken át tartó csúszások után, úgy néz ki, a legújabb, v3-as jelzésű kiadás már tényleg érett a szériagyártásra, és végre nagyobb darabszámban készül a Niagara vízesés szomszédságában fekvő Buffalo városában található Giga New York-ban.

A vállalat most már az USA több államában telepíti a rendszereket, és ezek közül van pár, ahol igen komoly jégesők szoktak lenni. Az üvegcserép megfelel az ANSI FM 4473 szabványnak, azon belül is a 3. osztályú kategóriába sorolták, azaz elméletben kibírja, ha akár 32 fokra hevült állapotában másfél méterről, 115 km/h sebességgel belecsapódik egy -22 és -4 fok közé hűtött 45 milliméter átmérőjű, 42 grammos jéggolyó. Ezt most a gyakorlatban is letesztelték, ugyanis egy texasi ügyfél arról számolt be, hogy fél órán keresztül pingpong labda és baseball labda közötti méretű jégdarabokat hozó heves jégesőt vészelt át a háza, ami után másnap aggódva kereste a kár jeleit.

Nos, mint a lenti videón látszik az alumínium és műanyag felületeket sem kímélte a jég, de a vizsgálat szerint a Solar Roof jól vizsgázott és túlélte a (jég) golyózáport. Ha valaki ki tudja fizetni, egyel kevesebb dolog miatt kell aggódnia.

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.