Az Exxon politikusokat vásárolt meg, hogy gáncsolja az elektromobilitást?

Joe Manchin, Nyugat-Virginia konzervatív demokrata szenátora egy bizottsági meghallgatáson mély aggodalmát fejezte ki Joe Biden 2 billió dolláros infrastruktúra-fejlesztési tervével kapcsolatban, amely 174 milliárd dollárt irányzott elő az elektromobilitás fejlesztésére.

Komoly aggályaim vannak azzal kapcsolatban, hogy az országunk elektromos autókra váltson, ez teljesen kiszolgáltatottá tesz minket a külföldi beszállítókkal szemben” – mondta a szenátor, aki nem mellesleg az energiaügyért és a természeti erőforrásokért felelős szenátusi bizottság elnöke. Azt javasolta, hogy inkább a szénmegkötésnek, a földgáznak, a megújuló energiának és a nukleáris energiának kellene lennie a fókuszban, mert ezeken a területeken Amerika nincs rászorulva külföldi beszállítókra.

Joe Manchin szenátor. Kép: J. Scott Applewhite / AP

A Szenátusban, ahol a Demokrata Pártnak mindössze egyfős többsége van, az elnöknek minden demokrata szenátor szavazatára szüksége lenne ahhoz, hogy érvényesíteni tudja az elképzelését. A 2 billió dolláros terv esetében a szükséges többség nem jött össze, így Joe Bidennek egy új, kompromisszumos javaslattal kellett előállnia, ami egy felvizezett verziója az eredetinek, mert csak így lehet esélye a megegyezésnek.

Vajon Manchin szenátor tényleg csak az állítólagos nagyobb külföldi kitettség miatt aggódott, vagy más is meghúzódik a háttérben?

A Greenpeace angliai szervezete titokban felvett egy Keith McCoy-jal, az Exxon lobbizásért felelős vezetőjével folytatott beszélgetést. McCoy a beszélgetés során a horgászathoz hasonlította a tevékenységüket, ahol ők a horgászok, a politikusok pedig a halak. A cél a „nagy halak kifogása”, azaz olyan képviselők és szenátorok támogatásának megszerzése, akiknek szavazata döntő lehet a Kongresszusban.

McCoy elárulta, hogy Manchin szenátor az egyik legnagyobb fogás számukra, aki egy igazi „királycsináló”. A választási kampánya során több tízezer dollár támogatást kapott az Exxontól, amelynek lobbistái heti rendszerességgel egyeztettek vele. Manchin mellett további 10 olyan szenátor neve hangzott el a beszélgetés során, akik jó kapcsolatot ápolnak a vállalattal.

De McCoy arról is beszélt, hogy az Exxon, miközben vizet prédikál, rendszeresen bort iszik. A nyilvánosság előtt szavakban támogatják a karbonadót, közben azonban olyan szervezeteket támogatnak, amelyek ellene kampányolnak. 

A cég egy másik bevett módszere a közbeszéd befolyásolása és kétségek támasztása (Delay&Doubt). Olyan szakértőket, kutatókat, és más közszereplőket támogatnak, akik amellett kardoskodnak, hogy a megújuló energiára való gyors átállás lehetetlen, és az energiabiztonságot veszélyeztetné.

Az Exxon a felvétel megjelenése után hivatalos nyilatkozatában azt hansúlyozta, hogy az ott elhangzottak nem a cég álláspontját képviselik.

A törvényhozási lobbizás, valamint bizonyos, az adott cég számára szimpatikus szervezetek, és szakértő támogatása önmagában teljesen törvényes, mondhatnánk tehát, hogy nincs itt semmi látnivaló. De azért jusson eszünkbe ez a történet, amikor legközelebb a kezünkbe kerül egy szakértői tanulmány.

Címlapkép: REUTERS/Jessica Rinald

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.