Még gyorsabb lesz a Tesla Supercharger hálózatán tölteni

Azt már a Model S Plaid bemutató alkalmával elhintette Musk, hogy a jövőben még nagyobb teljesítményű lesz a Supercharger hálózat. Most úgy néz ki, a fejlesztés már el is kezdődött.

A következő állomás: 300 kW

Musk a Plaid bemutató alkalmával azt mondta, hogy a jelenlegi 250 kW-os csúcsértékről 280-ra, 300-ra, végül pedig 350-re izmosodhatnak majd  a Superchargerek, de azt nem árulta el a Tesla vezére, hogy pontosan mikor kezdődik, és milyen ütemben történik majd ez a fejlesztés. Most egy friss twitteres válaszában azt mondta az autógyártó első embere, hogy már meg is kezdődött a 300 kW-os fejlesztés, ami tovább rövidíti majd a töltési időt.

Persze, a valóságban a csúcsteljesítmény nem több, mint jól hangzó marketingüzenet, hiszen a boxkiállás idejét inkább a töltési görbe befolyásolja, tehát ennél fontosabb, hogy milyen ütemben esik vissza az érték. A jelenlegi Teslák közül az új S (és X) ebben a csúcstartó, hiszen a V3-as Superchargereken elég hamar elérik a jelenlegi csúcsot (250 kW), majd ezt olyan 35-40% közötti értékig tartják is. A nagyobb akkus 3 és Y olyan 20% felett már nemigen tud ekkora teljesítményt felvenni, a legolcsóbb Standard Range modellek pedig eleve 170 kW-ig engedik csak felszökni a mutatót.

Ezzel együtt természetesen várjuk az első beszámolókat, Youtube-videókat, amint valaki levadászott egy ilyen új (V4?) töltőt.

A supercharger.info adatai szerint a Teslának jelenleg 2.869 helyszínen 26.051 töltőoszlopa van a világon. Az oszlopok 30%-a tartozik a legnagyobb teljesítményű, 250 kW-os kategóriába.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.