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
auto
2024. 03. 29. péntek

A bitcoinbányászat jelentheti a túlélést az atomerőművek számára

A palagáz és az olcsó megújuló energia miatt válságba került amerikai nukleáris ipar a bitcoin bányászatában látja a kivezető utat szorongatott helyzetéből. A közelmúltban több atomerőmű is kriptovaluta-bányászattal foglalkozó cégekkel kötött megállapodást, hogy energiát biztosítson a „bányászfarmok” működtetéséhez.

Az elmúlt hónapokban rengeteg kritika érte a bitcoinbányászatot a nagyra nőtt energiaigénye, és az ehhez köthető szén-dioxid-kibocsátás miatt. A bírálói szerint az iparág, amely becslések szerint a világ áramfelhasználásának fél százalékáért felelős, meghiúsíthatja a klímacélok elérését. Minden bizonnyal e kritikák hatására dönthetett úgy Elon Musk is, hogy a Tesla addig nem fog bitcoint elfogadni, amíg fenntarthatóbbá nem válik a bányászata. Fennállt tehát annak a veszélye, hogy a bitcoin társadalmi elutasítottsága nőni fog a hozzá kötődő, vélt vagy valós szennyezés miatt (különböző becslések léteznek ennek mértékére vonatkozóan), így a bányászattal foglalkozó cégek lépéskényszerbe kerültek. Néhányuk a nehéz financiális helyzetben lévő atomerőművekkel lépett szövetségre, amelyek működésük során nem termelnek szén-dioxidot, így tiszta energiát biztosíthatnak a bányászattal foglalkozó adatközpontok számára.

Egy bitcoinbánya. Kép: Christos Palios

Az is jól jött az amerikai nukleáris szektor számára, hogy májusban a kínai kormány úgy döntött, a szűkössé vált energiáért a hagyományos iparágakkal versengő kriptovaluta-bányászatot betiltja, így a kínai bányászfarmoknak új helyet kellett keresniük, az egyik legnépszerűbb célpontjuk pedig az Egyesült Államok lett. Ez egy érthető választás, hiszen a hosszú évek munkájával, és rengeteg pénz befektetésével felépített, majd egyik napról a másikra páriává vált vállalkozások közül sokan olyan új helyszínt kerestek, ahol jogbiztonság van, és olcsó az áram. Így történhetett, hogy a vízenergiában bővelkedő Washington államban ugrásszerűen megnőtt a bányászati tevékenység, más cégek pedig a szélenergiában bővelkedő Texast vették célba.

Az amerikai TeraWulf Inc. azonban más stratégiát választott, és a pennsylvaniai Susquehanna atomerőművet üzemeltető Talen Energy-vel közösen létrehozták a Nautilus Cryptomine nevű vállalatot, amely a Talen atomerőművének tőszomszédságában egy óriási méretű bányászfarmot fog létesíteni. A Nautilus energiaigényét természetesen a Susquehanna reaktorai fogják kielégíteni, méghozzá oly módon, hogy a bányászfarm hálózata közvetlenül az atomerőművel lesz összekötve – tehát nemcsak papíron fognak 100%-ban atomenergiával működni, hanem fizikailag is.

A Susquehanna atomerőmű. Kép: Wikipedia

Az energiaigény pedig nem kicsi lesz. A 400 millió dollárból felépülő adatközpont 180 MW-ot, a Susquehanna teljesítményének 7%-át fogja felhasználni, a második fázisban megvalósuló beruházás révén pedig 300 MW-ra fog nőni az energiaigénye. A Susquehanna ráadásul már a második olyan pennsylvaniai nukleáris erőmű, amely a bitcoinbányászat szolgálatába áll. A múlt hónapban az állam nyugat részében működő Beaver Valley atomerőművet üzemeltető Energy Harbor Corp. kötött egy 5 éves áramvásárlási szerződést egy bitcoinbányászattal foglalkozó céggel.

Az elmúlt években az atomenergiának sokszor az életben maradásért kellett küzdenie, miközben az olcsó palagáz üllője, és a feltörekvőben lévő, egyre olcsóbbá váló megújuló energia kalapácsa közé került. Néhány atomerőmű, mint például a pennsylvaniai Three Mile Island financiális okokból bezárt, mások pedig állami mentőövre szorultak – a fogyasztók villanyszámlájába épített hozzájárulás formájában.

A bitcoinbányászatnak köszönhetően azonban a nehéz helyzetbe jutott atomerőművek értékes bevételi forráshoz juthatnak, miközben kibocsátásmentes energiával láthatják el az iparágat. John Kotek, a Nuclear Energy Institute alelnöke így nyilatkozott a kérdésről:

„Az amerikai atomerőművek készek és képesek is arra, hogy bőséges, megbízható és karbonmentes energiával lássák el a bányászokat, ennek során olyan új üzleti modellek születnek meg, amelyek növelhetik a nukleáris ipar nyereségét, és ezzel potenciálisan gyorsíthatják az új generációs reaktorok kiépítését.”

A bitcoin bányászata valóban egyre nagyobb üzletté válik. A Nautilus adatközpontjának felépítése ideiglenesen 1000 munkahelyet teremt, a működtetése pedig 50 embernek fog munkát adni. A ScottMadden tanácsadó cég becslése szerint minden 1 MW villamos energia felhasználása évi 900 ezer dollár bevételt jelent a bányászok számára, ami a költségeik levonása után is százezer dolláros nagyságrendű nyereséget jelent (40 ezer dolláros bitcoin árfolyam mellett).

Ezek a számok keltették fel a Talen Energy figyelmét is, az energiavállalat 50%-os részesedéssel fog rendelkezni a projektben, melynek a megtérülési ideje alig két év – már ha az árfolyamváltozás nem szól közbe.

Kép: Reuters/Dado Ruvic

Mi a bitcoinbányászat, és miért ilyen energiaigényes? Nagyon egyszerűen fogalmazva: a bányászok tartják fenn a hálózatot, ők hajtják végre és ellenőrzik a tranzakciókat. Sokan úgy gondolják, hogy a rendszer a magas számítási kapacitás, és az ezzel járó energiafogyasztás miatt nem hatékony. A valóság azonban az, hogy az egész hálózat képes lenne futni egyetlen egy szerveren is, az óriási számítási kapacitás a rendszer biztonságát szolgálja. Ahhoz ugyanis, hogy valaki át tudja venni a hatalmat az eredendően decentralizált hálózat felett, a rendszert szolgáló számítási kapacitás többségét birtokolnia kell. Ehhez nemcsak elképesztő mennyiségű hardverre lenne szükség, hanem az azt működtető energiát is biztosítani kellene. Ma nagyságrendileg körülbelül évi 100 TWh villamos energiát használ fel a bitcoin bányászata, ahhoz tehát, hogy valaki átvegye az irányítást a hálózat felett, további 100 TWh-ra lenne szüksége. Annak az esélye, hogy erre bármilyen entitás képes és hajlandó is legyen, rettenetesen kicsi.

PGEgaHJlZj0iaHR0cHM6Ly93d3cudm9sdGllLmV1Lz91dG1fc291cmNlPXZpbGxhbnlhdXRvc29rJnV0bV9tZWRpdW09ZW5lcmdpYSZ1dG1fY2FtcGFpZ249cm92YXQiIG9uY2xpY2s9ImphdmFzY3JpcHQ6d2luZG93Lm9wZW4oJ2h0dHBzOi8vd3d3LnZvbHRpZS5ldS8/dXRtX3NvdXJjZT12aWxsYW55YXV0b3NvayZ1dG1fbWVkaXVtPWVuZXJnaWEmdXRtX2NhbXBhaWduPXJvdmF0JywgJ19ibGFuaycsICdub29wZW5lcicpOyByZXR1cm4gZmFsc2U7Ij48cGljdHVyZT48c291cmNlIHNyY3NldD0iaHR0cHM6Ly92aWxsYW55YXV0b3Nvay5odS93cC1jb250ZW50L3VwbG9hZHMvMjAyNC8wMi8yMDI0LTAyLTAxLXZvbHRpZS1zb2xhci0xMzAweDYwMC0zLXZlcjIuanBnIiBtZWRpYT0iKG1pbi13aWR0aDogNzAwcHgpIj48aW1nIHNyYz0iaHR0cHM6Ly92aWxsYW55YXV0b3Nvay5odS93cC1jb250ZW50L3VwbG9hZHMvMjAyNC8wMi8yMDI0LTAyLTAxLXZvbHRpZS1zb2xhci0xMzAweDYwMC0zLXZlcjIuanBnIiBhbHQ9IiI+PC9waWN0dXJlPjwvYT4=

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.