Tovább nő a Tesla Model Y hatótávja

A vadonatúj 4680-as cellákra még várnunk kell, de a fejlődés ettől még nem áll meg. A Gigafactory Nevada után az LG és a CATL kínai üzemei is növelték a celláik kapacitásait, a Tesla pedig új akku méreteket regisztrált be a Kínai hatóságoknál.

Nem óriási, de érezhető változás

Korábban már megírtuk, hogy növekedhet a kis akkus Teslák hatótávja, és a jelek szerint a kínai Model Y SR már valóban az új, 60 kWh-s LFP akkuval is készül. A The Driven birtokába került adatok szerint az igen nagylelkű kínai NEDC szabvány szerinti hatótáv közel 4%-kal növekedett. Mindeközben azok a híresztelések is igaznak bizonyultak, miszerint megkezdődik az SR változatok motorjának helyi gyártása is, ami egy picit szerényebb teljesítményt jelent: 18 kW, azaz 24 LE a csökkenés, így az új változat  már csak 270 lóerős, viszont 2%-kal kevesebbet is fogyaszt. Bár WLTP számok nem elérhetők az SR kiadáshoz, az LR változat alapján azt mondanánk, hogy nagyjából 448 kilométerről 465-re nőtt a hatótáv.

Az SR azonban még nem kapható Kínán kívül, így nekünk relevánsabb a Long Range változat, ami itthon is rendelhető. Ennek a korábbi változata a kínai szabvány szerint 594 kilométeres hatótávval bírt, az új kiadás viszont már 640-et megy. Ha ezt a 8%-os növekedést az eggyel reálisabb európai WLTP adatokra applikáljuk, akkor közel 40 kilométeres növekedést és 546 kilométeres hatótávot kapunk. Mindeközben az autó teljesítménye sem csökkent, sőt, az első motor változatlan, de a hátsó 19 lóerővel erősebb lett, így már 137+194 kW, azaz 184+260 lóerő áll rendelkezésre. A papírok szerint az autó fogyasztása változatlan, de az aksi energiasűrűsége 161 Wh/kg-ról 168-ra nőtt, tehát valóban az új LG cellákról lehet szó.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.