Már nem fogad el Bitcoint a Tesla

Úgy tűnik, néha még Elon Musk is kész hallgatni a kritikára, bár egyesek szerint a bejelentés hátsó szándékot sejtet.

Nem tartott sokáig

A Tesla február elején jelentette be, hogy kicsivel több mint 19 milliárd dolláros készpénztartalékának egy részéből másfél milliárd értékben vásárolt Bitcoint. Március végén aztán az online boltban is elkezdték elfogadni a fizetőeszközt – már a kriptovalutával is lehetett autót venni.

A lépésnek számos kritikusa akadt – és nem csak a Tesla szkeptikusok körében. Egyrészt a kriptovaluták árfolyama eléggé hullámzó – sokkal inkább az, mint egy hagyományos pénzeszközé. Másrészt az amerikai számviteli rendszer nincs felkészülve a megfelelő szerepeltetésükre, ezért egyes vélemények szerint ha lefelé megy az árfolyam, akkor elképzelhető, hogy a mindenkori legalacsonyabb értéken kell szerepeltetni őket, kvázi egy virtuális, nem realizált veszteséget jelentve, magyarul megint lehet magyarázkodni a negyedéves pénzügyi jelentés kapcsán. Egyébként a Tesla az első negyedévben – ha eladta volna készleteit – 1 milliárd dollárt keresett volna az üzleten, persze azóta már esett az árfolyam. 10%-ot egyébként eladtak még az előző negyedévben, és azzal ténylegesen keresett 100 milliót.

Ennél azonban lényegesebb elvi kifogás volt sokak részéről, hogy a kriptovaluták virtuális, számítógépes bányászata rendkívül energiaigényes, így nagy a CO2 lábnyoma. Hogy ez pontosan mekkora is, arról megoszlanak a vélemények, de az egyik általam talált tanulmány szerint valahol Jordánia és Srí Lanka szén-dioxid-kibocsátása közötti mennyiségről beszélünk. Más tanulmányok más nagyvárosokat vagy országokat emlegetnek, de ez most mindegy is, az látszik, hogy abszolút nem triviális a nagyságrend.

Ez persze nagyon rosszul áll egy zöld cégnek.

Elon Musk most Twitteren jelentette be, hogy felfüggesztik a Bitcoin elfogadását a webshopban, mert nem tudják elfogadni az ezzel járó környezeti terhelést. Persze kérdés, mi változott február óta, hiszen ezek már akkor is ismert hátrányok voltak. Valószínűleg az, hogy egyre nagyobb nyomás nehezedett a Teslára a kérdésben. Musk egyébként arra utalt üzenetében, hogy az elmúlt hónapokban megugrott a bányászat energiafelhasználása, és emiatt változtatták meg álláspontjukat.

Musk ugyanakkor hozzátette, hogy egyelőre nem adják el a Bitcoin készleteiket, de figyelemmel kísérnek olyan kriptovalutákat, amelyek energiaigénye kevesebb mint 1%-a a legismertebb ilyen fizetőeszközének. Többen felvetették már azt is, hogy a Tesla a jövőben esetleg saját kriptovaluta kibocsátását tervezheti, de ezt egyelőre senki nem erősítette meg,

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.