Új villany-Ford jelent meg Európa útjain

Németországban, Norvégiában, valamint az Egyesült Királyságban akár már a Ford E-Transittal is találkozni lehet az utakon, merthogy megkezdődött a tisztán elektromos meghajtású kisteherautó közúti tesztelése a partnercégeknél. A Ford összesen 10 példányt szállított partnereinek, amelyek olyan feladatokra fogják be az autót valós tesztelésre, amellyel a sorozatgyártásának 2022. tavaszi indulását követően más vásárlók flottájában is meg kell birkóznia, mint például a postaszolgálat, közműfeladatok ellátása, utolsó kilométeres kiszállítás, illetve élelmiszer-szállítás. A partnerek között van az AWB hulladékkezelő vállalat, a Balfour Beatty infrastruktúracsoport, a kölni önkormányzati flotta, a brit DHL Express, a DPD, a Norwegian Post, valamint a Recover Nordic.

A Ford E-Transit többféle kialakításban, például dobozosként, és alvázkabinos változatban is megérkezett a cégekhez, 3,5 és 4,25 tonna közötti bruttó össztömeggel, valamint különböző speciális átalakításokkal, többek között hűtött csomagtérrel. A prototípusok tesztelése 6-12 hónapig tart.

Az amerikai autógyártó legelső teljesen elektromos furgonjában 198 kW (266 lóerő) dolgozik, akkumulátorának kapacitása pedig 67 kWh, így az előzetes becslések szerint körülbelül 350 kilométert bír egy töltéssel az autó. A 11,3 kW teljesítményű fedélzeti töltőnek köszönhetően 8 óra alatt éjszaka kényelmesen 100%-ra tölthető, de ha villámtöltésre van szükség, akkor 115 kW teljesítménnyel ideális esetben csupán 34 percet kell várni, hogy 15%-ról 80%-ra nőjön a töltöttség. Az autóhoz opcionálisan Pro Power Onboard felszerelés kérhető, ami 2,3 kW teljesítményt biztosít az elektromos berendezések energiaellátásra. További részletek a korábbi cikkünkben olvashatók.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.