Elindultak az XPeng csúcsszedánjai Kínából Európába

Rövid időn belül egy újabb kínai fejlesztésű és gyártmányú tisztán elektromos autó kiszállítása veszi kezdetét Norvégiában: elindult a legelső szállítmány az XPeng P7-es szedánjából Kanton kikötőjéből, melynek példányait 2021 utolsó negyedévében vehetik át a skandináv ország megrendelői.

A kínai piac legfejlettebb vezetéstámogató rendszerével felszerelt villanyautó a vállalat második modellje, mely eléri a norvég partokat, és ezzel európai földön is megkezdődik a forgalmazása, 2020 decembere óta ugyanis a G3 típusú elektromos SUV is elérhető az országban. A P7 egyébként járt már korábban a kontinensünkön néhány teszt erejéig, akkor a világ egyik legismertebb villanyautós vloggere, Bjorn Nyland ki is próbálta. A mostani szállítmány a legelső alkalom, hogy Kína határain kívülre exportálják az autót.

Az XPeng P7 Norvégiában két változatban kapható, a duplamotoros, 316 kW teljesítményű (655 Nm nyomatékú) 4WD High Performance 4,5 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, hatótávolsága pedig 470 km a WLTP szabvány szerint. A hátsókerekes, 196 kW-os (390 Nm-es) Long Range 6,9 szekundum alatt gyorsul, cserébe nagyobb távolságot, mintegy 530 kilométert megy el egy töltéssel. A modell indulóára 440.000 korona, átszámítva körülbelül 14,8 millió forint. Kínában két további verzióban is rendelhető a P7 (RWD Standard Range és RWD Super Long Range).

A P7 érkezésével az XPeng felgyorsítja teljes körű működési hálózatának kiépítését Norvégiában, beleértve a szervizhálózatot és a töltőinfrastruktúrát is.

Norvégiában éppen a napokban kezdődött egy másik kínai elektromos autó, a BYD Tang átadása, júliusban pedig a NIO ES8-as sportterepjárója érkezett meg az országba.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.