A villanytaxis pályázat kerete is kimerült

Az IFKA honlapján megjelent közlemény szerint 2021. augusztus 18-ra virradóra lezárták a taxi célú elektromos autó vásárlását támogató pályázatot. A lezárás oka valószínűleg a 3 milliárd forintos keretösszeg kimerülése. A taxis pályázatot június 14. reggel 8 órától lehetett benyújtani. Maximum 15 millió forintért lehetett autót vásárolni 45%-os támogatással. 2020-ban magasabb, 55%-os volt a támogatás aránya.

Miközben a lakossági és a vállalkozásoknak kiírt (nem taxi célú) pályázatban az 1-1 milliárd forintos keretösszeg kevesebb mint 1 óra alatt kimerült, taxira több mint 2 hónapon keresztül lehetett pályázni. Az előző évben a taxisok kedvenc elektromos autója egyértelműen a Kia e-Niro volt, idén azonban jelentősen bővült a kínálat, így például a magyar képviselet megnyitásának köszönhetően a Tesla Model 3, vagy 2021 újdonságai, a Škoda ENYAQ, a Kia EV6 vagy a Hyundai Ioniq 5 is elérhető lett a 15 millió forintos küszöb alatt.

A lakossági pályázatot eredetileg 3 fordulósra tervezték, azonban a nagy érdeklődést látva június 15-én felszabadították az augusztusi és októberi fordulókra szánt 1-1 milliárdot is. Ezt követően a pályázati kiírást utólag módosítva törölték az augusztusra és októberre tervezett fordulókat, majd az IFKA honlapján megjelent egy közlemény, mely szerint az első forduló értékelését követően további forrásokból megtartják majd a későbbi fordulókat.

Az eredeti pályázati kiírásban közzétett augusztusi dátum már eltelt, így jelenleg az októberi forduló megtartásában reménykedhetnek a villanyautót újonnan vásárolni szándékozók.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.