Szabadul a részvényeitől a Nikola bukott vezére?

A Nikola sztori egy újabb szomorú fordulóhoz érkezett, amikor július végén meg kellett jelenni a bíróság előtt a cég legnagyobb részvényesének és egykori igazgatójának Trevor Miltonnak. A vádak nagyon súlyosak, és mivel egyikről-másikról már a Milton nélküli vállalat is elismerte, hogy igazak, valószínű, hogy komoly következménye is lesz.

Igaz, de ez most nem (annyira) gyanús

Ebbe a puskaporos hangulatba érkezett a hír, hogy az áprilisi 49 millió dolláros részvényeladása után, most a bírósági tárgyalást követő napokban Trevor Milton egy másik vállalkozása, az M&M Residual LLC 77 millió dollárnyi Nikola részvényt adott el. A hír igaz, könnyen ellenőrizhető is, hiszen ha a cég egyik tisztségviselője, vagy 10% feletti tulajdonrésszel rendelkező tulajdonosa ad el részvényeket, azt előre le kell jelenteni a tőzsdefelügyeletnek, fel kell tölteni a cég befektetői oldalára, és a hivatal is nyilvánosságra hozza az eladás tényét. Szóval nehéz ezeket fű alatt intézni, de azért ez a sztori is kicsit Trevor Miltonosra sikerült.

Az egykori cégvezér ugyanis egyrészt valóban eladott 77 millió dollárnyi részvényt, másrészt viszont a tárgyalás előtti héten 600 ezer dollárnyi részvényt átrakott a felesége számlájára, aki ebből 500 ezerért el is adott pár napon belül. Hogy erre a manőverre miért volt szükség, azt nem tudni, de lehet, hogy adózási oka volt.

Trevor Milton. Forrás: Nikola Corp.

A részvények értékesítése nem keltett túl jó fényt a médiában, de alapvetően nincs bennük semmi illegális, vagy titkolt dolog. Miltonnak még mindig maradt 71 millió Nikola részvénye, ami ma olyan 700 millió dollárt ér. Ennyi értékpapírt nem csak a bejelentési kötelezettség miatt komplikált titokban eladni, de, ha egyszerre dobnák piacra az komolyan bedöntené a Nikola árfolyamát, hiszen a vállalat értékének mintegy 17 százalékáról van szó.

Ezzel együtt természetesen soha nem jó jel, amikor egy vállalat alapítója, legnagyobb részvényese, és egykori vezetője nagy mennyiségű részvényt ad el. Miltonnak azonban jó oka van erre, a perének jogi költségeit ugyanis valószínűleg dollármilliókban mérik. Jelenleg 100 millió dollár óvadék ellenében védekezhet szabadlábon – ennek fedezete egy 2019-ben 32,5 millió dollárért vásárolt birtoka, úgyhogy az sem kizárt, hogy a pénz egy jelentős része az óvadék fennmaradó részére megy el.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.