Főoldal » elektromos autó » Elektromos és hibrid autószerelő továbbképzést indít a BKIK

Elektromos és hibrid autószerelő továbbképzést indít a BKIK

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elektromos és hibrid autójavítási továbbképzést indít autószerelők számára. A háromnapos elméleti és gyakorlati oktatást egyaránt tartalmazó képzést először januárban tartják majd, de igény esetén több alkalommal is megismétlik majd a tanfolyamot. Az első kurzusra már lehet jelentkezni a kamara honlapján.

A részben vagy teljesen elektromos hajtással rendelkező járművek száma robbanásszerű növekedésnek indult, már hazánkban is több hibrid autót adtak el mint benzinest, a dízelek pedig soha nem látott mélyrepülésbe kezdtek. A szerkesztőségünk által megvásárolt firenzei ex-taxi Nissan LEAF kapcsán személyesen is tapasztaltuk, hogy nem könnyű időpontot kapni egy elektromos járművekre specializálódott szerelőnél, hatalmas a várólista annál a néhány szakembernél, aki az első között váltott a modern autók javítására.

Folyamatosan figyelemmel kísérjük a zöld rendszámok számának hazai növekedését, amelyből azt látjuk, hogy a kiadott rendszámok bő felét az országba használtan érkező tisztán elektromos és tölthető hibrid autók kapják. A használtként érkező autókra gyakran nem él már a gyári garancia, így az elektromos autók javítását is elvállaló szakemberekre egyre nagyobb lesz az igény, ezért mi is arra buzdítunk minden autószervizt, hogy kezdjék el mielőbb átképezni a szakembereiket.

A BKIK-nál szintén úgy vélik, hogy a hibrid és elektromos járművek speciális szervizigényekkel rendelkeznek, melyhez a szakemberhiány következtében még nehezebb megtalálni a megfelelő szakszervizt, ezért döntöttek a továbbképzési program elindítása mellett.

A tanfolyam első napja (8 tanóra) elméleti képzést, a két második nap 6-6 óra gyakorlati képzést tartalmaz majd. A képzést 10-12 fős csoportokban tartják a szakmában jártas technikumok oktatói, a BKIK Kézműipari Tagozat Elektromos ipari Osztályának szakemberei, a Magyar Autóklub és a Pest Megyei Kereskedelmi és Iparkamara együttműködésével. Az elméleti képzés kiterjed az alternatív hajtású járművek diagnosztikai lehetőségeire illetve a szükséges technológia beszerzésének finanszírozására is. A képzésen tanúsítványt szerző autószerelők a képzést követő két évben legalább két alkalommal díjmentes lehetőséget kapnak megszerzett tudásuk felfrissítésére, a változások követésére.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.