Érdemes a szervizbe vinni az Audit egy kis plusz hatótávért

Akár 20 kilométerrel is megdobhatja a tisztán elektromos meghajtású Audi e-tron modellek hatótávolságát az a szoftverfrissítés, amelyet a gyártó most az első két évben gyártott járművek tulajdonosai számára is elérhetővé tett. Ez a fejlesztés először 2019 végén jelent meg, akkor az azt követően összeszerelt e-tron quattro 55 típusok már a megnövelt hatótávval érkeztek a vásárlókhoz, ám a korábban gyártott példányokra nem küldte ki az Audi. Erre most kerül sor, a frissítés a 2019-es és 2020-as modellévre termelt autók tulajdonosai számára is elérhetővé vált, azaz mindenkinek feltelepítik, aki 2018 szeptembere és 2019 novembere között gyártott e-tront vásárolt. A prémium elektromos SUV így a WLTP szabvány szerint legfeljebb 441 kilométert tud megtenni egy töltéssel.

A hatótáv növekedése három módosításból ered. A legfontosabb a bruttó 95 kWh-s akkumulátor használható kapacitásának 83,6 kWh-ról 86 kWh-ra növelése. Emellett az új szoftverváltozat az első tengelyre helyezett villanymotor működését is optimalizálja, és szinte teljes mértékben leválasztja a hajtásról normál üzemmódban, amikor a hátsó motor teljesítménye elegendő. A harmadik faktor a magas feszültségű komponensek hűtése, amely a szoftverfrissítést követően csökkent energiafogyasztással üzemel, így ha csak hajszállal is, de hozzájárul a nagyobb hatótávolsághoz.

A szoftverfrissítés ingyenes, ám az ügyfeleknek el kell látogatniuk egy márkaszervizbe a telepítéshez.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.