Tajvani földrengés fokozhatja a chiphiányt

A hétvégén 6,5-ös erősségű földrengés rázta meg Tajvant, Taoyuan közelében, amely két chipgyártó, a Micron és a Nanya októberi szállításaira is hatással lehet.

A baleset nem is jöhetett volna rosszabb időpontban, hiszen a világot jelentős mértékű chiphiány sújtja, amely az autóiparban is megjelent. Az autógyárak sorra jelentenek be rövidebb-hosszabb leállásokat az alkatrészhiány miatt, melynek hatására számos gyártó új modelljeire akár egy éves várólista alakult ki. A chiphiány már a használt piacra is begyűrűzött, ahol az áremelkedésként jelent meg, egyes keresett modellek ára az elmúlt fél évben akár 20%-kal is növekedett a használtautó piacon.

Az október 24-én reggel bekövetkezett földrengést követően a Micron és a Nanya egyaránt megerősítette a termelés leállását, amely a modern félvezetőgyártó üzemekben automatikusan megtörténik földrengés esetén. Szerencsés esetben csupán az éppen gyártás alatt lévő termékeket kell selejtezni, komolyabb probléma esetén azonban a gyártó berendezések is károsodhatnak, amely késleltetheti a gyártás újraindítását.

A Nanya közleménye szerint a gyártás október 25 reggelére már újraindult, így a baleset csak kis mértékben csökkenti az októberben gyártott wafer mennyiséget. A két üzem kiesése a DRAM piacra gyakorol közvetlen hatást, ahol jelenleg az igények kis mértékű visszaesése tapasztalható a harmadik negyedévhez képest, iparági szakértők azonban a memóriák áremelkedésére számítanak az esemény kapcsán.

Címlapkép: Micron, Taoyuan, Tajvan

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.