A Chryslernél is elektromos lesz minden

Az idei CES elektronikai kiállításon a Stellantis autógyártó csoporthoz tartozó Chrysler bemutatta az Airflow névre keresztelt tisztán elektromos koncepcióautóját, mely a márka 2025-ben megjelenő legelső villanyautóját vetíti előre. A vállalat bejelentette továbbá, hogy 2028-ra a teljes termékportfóliója akkumulátoros elektromos modellekből fog állni.

„A Chrysler Airflow Concept a Chrysler márka jövőbeli irányát képviseli, bepillantást nyújtva a dinamikus dizájnba, a fejlett technológiákba és a zökkenőmentes csatlakoztathatóságba, amelyek jellemzik azt a teljes elektromos portfóliót, amit 2028-ra tervezünk elérni” – mondta Chris Feuell, a Chrysler márka vezérigazgatója. „A Chrysler egy ikonikus amerikai autóipari márka az új fejlett technológiák és termékszegmensek létrehozásában szerzett örökséggel. Márkánk az élen fog szolgálni a Stellantis átalakulásában, hogy tiszta mobilitást és összekapcsolt vásárlói élményeket biztosítson.”

Az Airflow tanulmányt és a Chrysler elektromos jövőjét a Pacifica Hybrid plug-in hibrid minibusz fejlesztése során szerzett tapasztalatokra építik a mérnökök, ennél azonban jóval fontosabb a Stellantis szakértelme az elektromobilitásban. Az autó felhasználói élményének gerincét az új elektromos/elektronikus (E/E) és szoftverarchitektúra, az STLA Brain adja. Ez az architektúra rendkívül rugalmas, s lehetővé teszi a szoftverfejlesztők számára, hogy gyorsan hozzanak létre és frissítsenek funkciókat és szolgáltatásokat, kihasználva a pilótafülkébe épített képességeket anélkül, hogy meg kellene várniuk egy új hardver bevezetését.

Erre a rendszerre épül rá az STLA SmartCockpit, amely mesterséges intelligencia-alapú alkalmazásokat integrál a jármű „agyába”, például navigációt, hangvezérlést, e-kereskedelmi piacteret, és fizetési szolgáltatásokat. Az STLA AutoDrive ezen felül biztonsági funkciókkal látja el az autót, és hármas szintű vezetéstámogató rendszereket kínál, melyek Over-the-Air frissítéseken keresztül fejlődhetnek.

Az Airflow tanulmányban két 150 kW-os villanymotor biztosítja az összkerékmeghajtást, de úgy tervezték az autót, hogy nagyobb teljesítményű erőforrásokat is elbírjon, kaput nyitva a potenciális teljesítménycentrikus változatok felé. Az akkumulátor kapacitását nem árulták el, de a hatótáv körülbelül 560-640 km.

 

Az Airflow típusnév egyébként nem most először került rá Chryslerre, így hívták azt az 1934-ben bemutatott modellt, amely szakított a korábbi formatervezési szokásokkal, és egy akkoriban még furcsának számító, erősen aerodinamikus formát öltött magára. Természetesen a hatótáv miatt az elektromos szabadidő-autónál is figyeltek az aerodinamikai jellemzőkre, de ebben nincs semmi forradalmi, így nem tudni, miért éppen ezt az ikonikus nevet aggatta rá a gyártó.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.