Főoldal » zöld rendszám » Pécs megvonta a zöld rendszámos hibridek ingyenes parkolását

Pécs megvonta a zöld rendszámos hibridek ingyenes parkolását

Pécsen rendeletbe foglalták, hogy kizárólag a tisztán elektromos járművek parkolhatnak ingyen, amelyhez előzetesen regisztrálni kell majd. A rendelet a veszélyhelyzet megszűnését követő napon lép hatályba. A regisztráció módjáról itt írtunk.

Októberben már beszámoltunk arról, hogy Pécs lehet az első olyan magyar város, ahol a tölthető hibridektől megvonják a zöld rendszámos ingyenes parkolás lehetőségét. Ez akkor még csak tervezett volt, azonban Pécs város 43/2021. önkormányzati rendelete már tartalmazza a változást. A rendelet hatályba lépésétől (amely nem egy konkrét dátum, hanem a koronavírus-világjárvány gazdasági hatásainak enyhítése érdekében hozott kormányrendelet szerinti veszélyhelyzet megszűnése), a tisztán elektromos autókkal csak akkor parkolhatunk majd ingyenesen a város fizető övezeteiben, ha előzetesen regisztrálunk.

A regisztráció jelentős mértékben bonyolítja a parkolási kedvezmény igénybe vételét, különösen az olyan elektromos autó tulajdonosok számára, akik nem pécsi lakosok, hanem például idegenforgalmi okból érkeznek a városba. Ugyanakkor nem egyedi eset, hogy egy város a szintén zöld rendszámmal ellátott tölthető hibrid járműveket nem szeretné kedvezményben részesíteni, Szombathely közgyűlésén is felmerült a kérdés, amikor az idén január 1-től bevezetett részleges ingyenes parkolásról döntöttek.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.