Amire kevesen számítottak: a világ napenergiás kapacitása elérte az 1 TW-ot

A világon meglévő fotovoltaikus kapacitások ezekben a hetekben érték el az 1 TW-ot, ami amellett, hogy jelentős mérföldkő a napenergia történetében, azt is mutatja, hogy a növekedés gyorsabb a korábbi elemzői várakozásoknál. Ez utóbbira lehet példa a Nemzetközi Energiaügynökség öt évvel ezelőtti előrejelzése, amely csak 2025. környékére jósolta ennek a mérföldkőnek az elérését.

Bár a pontos számok még nem ismertek, de a Bloomberg NEF adatai alapján azzal kalkulálhatunk, hogy 2020 végén globálisan 788 GW-on állt a napelemek beépített összteljesítménye, amihez tavaly 187 GW-os növekmény társult, így tavaly decemberben 975 GW-nál jártunk.

Elemzők az idei évre 210 – 240 GW új telepítést várnak, a hiányzó 25 GW ennek a 10 – 12%-a, miközben az évnek már a 20%-a is eltelt, így nem lövünk nagyon mellé, ha azzal számolunk, hogy az 1 TW-os mérföldkövet már a hátunk mögött tudhatjuk. Hozzá kell azonban tennünk, hogy más szervezetek ennél alacsonyabb értékekkel számolnak, így például a Nemzetközi Energiaügynökség szerint 2020 végén „legalább 760 GW” fotovoltaikus kapacitás működött a világban, ám a lényegen ez sem sokat változtat.

A világ napelemgyártó kapacitása iparági forrásokból származó előrejelzések szerint jövőre meghaladhatja a 400 GW-ot, így a második TW-ot már sokkal gyorsabban fogjuk tudni elérni.

A legnagyobb mértékben Kína járult hozzá az eredmény eléréséhez a maga 300 GW-ot is meghaladó kapacitásával. A második helyen Európa következik legalább 170 GW-tal, a harmadik helyen álló Egyesült Államok pedig 100 GW közelében jár.

A napenergiás termelés terén is sikerült elérni egy fontos mérföldkövet. 2020-ban közel 850 TWh villamos energiát állított elő a világ, és mivel évről-évre 20% fölött szokott alakulni a növekedés, nagyon valószínű, hogy már tavaly elértük az 1 PWh-s termelést – ami a világ 27 PWh-s fogyasztásának a közel 4%-a.

A termelés mellett a tárolás is exponenciális növekedési pályát követve fejlődik. Amint azt egy korábbi cikkünkben írtuk, a globális akkumulátorgyártó kapacitások idén érik el az 1 TWh-t.

Természetesen a fenti számoknak önmagukban nincs konkrét jelentőségük, hiszen szinte mindegy, hogy 950 GW-ról, vagy 1000 GW-ról beszélünk, de a nagyságrendben történő ugrás bárki számára jól láthatóan jelzi, hogy nagyobb lehetőségek rejlenek a technológiában, mint azt korábban sokan feltételezték.

Címlapkép: SES Saran naperőmű, Kazahsztán/Goldbeck Solar

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.