Már a szomszédban is kapható a kínai Aiways divatterepjárója

Amikor 2020 nyarán egy korzikai autókölcsönzőnél megjelentek az első Aiways U5 példányok, a modell az egyik legelső kínai gyártású villanyautó volt az európai piacon. Azóta nagyot bővült a kínai gyártótól megvásárolható elektromos modellek kínálata, és az Aiways sem tétlenkedett, mostanra a kontinens nagy részén, összesen 14 országban rendelhetővé vált U5-ös sportterepjárója. Legutóbb két, velünk szomszédos országban is megnyitották a konfigurációt.

A sanghaji vállalat Németországból, Hollandiából, Belgiumból, Dániából, Franciaországból, Svájcból, Spanyolországból, Portugáliából, Olaszországból, Svédországból fogadja a rendeléseket, ezekhez csatlakozott most Izland, a Feröer-szigetek, Horvátország, valamint Szlovénia. Emellett már Izraelben is megjelent az Aiways. Dr. Alex Klose, a cég európai működéséért felelős elnökhelyettese elmondta, hogy a jövőben tovább fogják bővíteni jelenlétüket Európában, és új modellek megjelenésére is számíthatunk, például az U6 SUV-Coupéra, mely még az idén piacra kerül. Ezt követően minden naptári évben egy új villanyautóval bővül az Aiways kínálata.

Az U5 két változatban kapható, a Standard németországi indulóára 38.990 euró, a Premium 42.000 eurónál kezdődik. Mindkét verzióban egy 63 kWh-s akkucsomag dolgozik, ami 410, illetve 400 km hatótávolságot jelent a WLTP szerint. A különbséget az eltérő tömeg okozza, a Premium – minden bizonnyal a nagyobb felszereltség miatt – 50 kilóval nehezebb. Az autó csúcsteljesítménye 150 kW 310 Nm nyomatékkal, a motor az első tengelyt hajtja. A töltés 20%-ról 80%-ra legkevesebb 35 percet vesz igénybe maximálisan 90 kW teljesítmény mellett DC hálózaton, AC-n pedig 10 óra kell az akkunak a teljes feltöltődéshez 6,6 kW-tal.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.