A nap furcsasága: robotkecskén lovagoló maszkos lány

Miközben az elektromos kétkerekű járgányokra váró motorosok türelmetlenkedve figyelik a világ legnagyobb motorgyártóinak bejelentéseit, a Kawasakinál valaki bedobhatta a nagy kérdést: minek villanymotort fejleszteni, ha robotkecskét is lehet? Sétál is, gurul is, és sokkal biztonságosabb is. Hát nem fantasztikus?

A Tokióban megrendezett Nemzetközi Robotkiállításon bemutatott, Bex névre keresztelt négylábú egy 2015-ben indított projekt eredménye, amelyben egy olyan robot megépítését határozták el a mérnökök, amely egyenletes talajon, és nehéz terepen egyaránt képest önállóan mozogni. A robotkecskét az Eurázsia és Afrika bizonyos részein őshonos ibex vadkecskékről mintázták, és gyárlétesítményeken, ipari területeken belüli teherszállításhoz tervezték, így akár 100 kilót is elbír a hátán. A robot moduláris, így a testétől felfelé leszerelhető, ha valaki túl barátságtalannak találná az arc nélküli kecske látványát.

Aki önmagában a robotoktól irtózik, annak rossz hírünk van: egyre több vállalat dolgozik valamilyen élőlényről mintázott autonóm szerkezeten. A Boston Dynamics a Spot névre hallgató robotkutyával jelent meg a világsajtóban, a Tesla humanoid roboton dolgozik, a kínai XPeng pedig nemrég egy robotpónival rukkolt elő.

A Kawasaki Bex természetesen teljesen független a japán vállalat motorfejlesztéseitől, és bár köztudott, hogy a Kawasaki meglehetősen sok mindennel foglalkozik, a több mint 120 éve működő cégóriás elsősorban motorjairól ismert. Az elektromosítás terén azonban egyre nagyobb hátrányt halmoz fel: korábban több prototípust is bemutatott, de egyik sem ment sorozatgyártásba. A 2022-es évre három elektromos motorkerékpár bemutatását ígéri a Kawasaki, de egyelőre nem tudni, hogy mikor dobják piacra a legelső megvásárolható járművet.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.