PGEgaHJlZj0iaHR0cHM6Ly9oeXVuZGFpLmh1L2V2LyIgb25jbGljaz0iamF2YXNjcmlwdDp3aW5kb3cub3BlbignaHR0cHM6Ly9oeXVuZGFpLmh1L2V2LycsICdfYmxhbmsnLCAnbm9vcGVuZXInKTsgcmV0dXJuIGZhbHNlOyI+PHBpY3R1cmU+PHNvdXJjZSBzcmNzZXQ9Imh0dHBzOi8vdmlsbGFueWF1dG9zb2suaHUvd3AtY29udGVudC91cGxvYWRzLzIwMjQvMDEvaHl1LWthbXBhbnlvay1ldi1oYXZhc3Byb2R0ZXJ2LTYwMHg1MDAtMi5qcGciIG1lZGlhPSIobWF4LXdpZHRoOiA3MDBweCkiPjxzb3VyY2Ugc3Jjc2V0PSJodHRwczovL3ZpbGxhbnlhdXRvc29rLmh1L3dwLWNvbnRlbnQvdXBsb2Fkcy8yMDI0LzAxL2h5dS1rYW1wYW55b2stZXYtaGF2YXNwcm9kdGVydi0xOTQweDUwMC0yLmpwZyIgbWVkaWE9IihtaW4td2lkdGg6IDcwMHB4KSI+PGltZyBzcmM9Imh0dHBzOi8vdmlsbGFueWF1dG9zb2suaHUvd3AtY29udGVudC91cGxvYWRzLzIwMjQvMDEvaHl1LWthbXBhbnlvay1ldi1oYXZhc3Byb2R0ZXJ2LTE5NDB4NTAwLTIuanBnIiBhbHQ9IiI+PC9waWN0dXJlPjwvYT4=
auto
2024. 03. 29. péntek

A korai elektromos autók komoly hiányossága volt, hogy nem vontathattak utánfutót. Igaz, viszonylag szűk réteg igényli, nekik azonban fontos extra. Öt éve még kizárólag Teslát választhatott, aki vontatni szeretett volna, manapság azonban egyre több típusnál jelenik meg a vonóhorog opció a konfigurátorban.

Ez a helyzet több MEB padlólemezre épülő modellel is, köztük a Škoda ENYAQ is vontathat. Olvasónk egy összkerekes Enyaq tulajdonosa, nem volt rest kölcsönkérni egy barátja lakókocsiját, hogy kipróbálja hogyan viselkedik az elektromos Škoda SUV több mint egy tonnával maga mögött. Következzen Zoltán beszámolója.

Hogy bírja az 1200 kilós vontatmányt?

A teszteléshez kölcsön kapott lakókocsi maximális megengedett össztömege 1350 kg, menetkész tömege 1150 kg, a teszt során utóbbihoz volt közelebb. A csatlakoztatás problémamentes volt, a világítás, irányjelző visszajelző elsőre gond nélkül működött. Az autónak sem okozott nehézséget a vontatás, a gyorsításoknál szépen meglódult teherrel is, de észrevehetően használta mindkét motort, azaz négykerék-hajtással ment.

Jó minőségű útburkolaton egyenletesen, bármilyen rángatás nélkül haladtunk, rosszabb útminőség esetén azért érezhető volt, hogy van mögöttünk valami. Az országúti teszten az autó ereje tökéletesen elegendő volt, probléma nélkül húzta fel a cseszneki szerpentin parkolójáig a lakókocsit, visszafelé pedig szépen fogta a rekuperáció.

A lakókocsinak kicsit nyikorgott a fékje, ami a teszt során remek visszajelzőként funkcionált: pontosan tudtuk, hogy mikor fékez a lakókocsi is, és mikor lassítja a szerelvényt kizárólag az autó regeneratív fékrendszere. Csesznekről visszafelé többnyire a rekuperációval tudtuk tartani a tempót úgy, hogy a lakókocsi még nem kezdett fékezni, ennek köszönhetően a visszaút fogyasztása remek lett. Erőteljesebb fékezésnél (például kereszteződéshez, körforgalomhoz érve) a lakókocsi fékjei jellemzően az utolsó 10 méteren segítettek be. Előrelátó vezetéssel tehát rengeteg mozgási energia visszanyerhető.

Mennyire csökken a hatótáv?

Hiába a nagy akku és szólóban elegendő hatótáv, ekkora homlokfelületű és tömegű vontatmánynak már komoly hatása van a fogyasztásra, még akkor is, ha a KRESZ kimondja, hogy utánfutóval autópályán maximum 80 km/óra, lakott területen kívül egyéb úton 70 km/óra, lakott területen 50 km/óra sebességgel szabad közlekedni.

Az M85 autópályán Győr és Kóny csomópont között oda-vissza tesztelve, a szél és domborzat hatását csökkentendő mindkét irányban mérve (majd a két eredményt átlagolva) szólóban 90 km/h sebességgel 16,25 kWh/100 km, 130-as tempóval pedig 25,75 kWh/100 km volt az ENYAQ fogyasztása. A méretes lakókocsival 90-nel haladva ez közel háromszorosára, 45,85 kWh/100 km-re növekedett. Apró pozitívum, hogy a kamionok is hasonló tempóval haladnak, mint a vontatáskor megengedett sebesség, így nem jelent hátrányt, ha beállunk a sorba, és biztonságos követési távolságot tartva egy „szélfogó” kamion mögött haladunk. Ebben az esetben a fogyasztás jelentősen lecsökken, 36,4 kWh/100 km átlag adódott a két irányban elvégzett mérést átlagolva.

A mérés során 15-20 fok között alakult a hőmérséklet, így fűtésre nem volt szükség, ez azonban nem befolyásolja az eredményeket, hiszen kempingezni a többség nem télen jár. Az adatokat némiképp rontja, hogy az autón még téli gumi volt a teszt idején.

Egy hosszabb országúti tesztre is lehetőségem volt, melynek során 37 kilométert tettem meg oda és vissza egyaránt. A maximális sebesség 80 km/h volt, a településeken persze a korlátozásokat betartva, de útba ejtve egy komoly emelkedőt is Csesznekre. Ennél a próbánál az oda-vissza út átlagfogyasztása 32,95 kWh/100 km-re adódott.

Összefoglalva tehát hosszabb úton, autópályán 180-200 km közötti hatótávot tesz lehetővé az ENYAQ nettó 77 kWh kapacitású akkumulátora, ami azt jelenti, hogy kb. 2,5 óra vezetés után meg kell állni tölteni. Ha nem akarunk ennél sűrűbben megállni és 100%-ra töltünk, az az ENYAQ esetében 150 kW teljesítményre képes töltőoszlopon közel 1 órás megállót jelent. Két megállással tehát kb. 550 km tehető meg.

Összehasonlításképp, a lakókocsi tulajdonosa elmondta, hogy az általuk vontatásra használt autó (Škoda Octavia RS) hatótávja körülbelül 400 km lakókocsival, ami azt jelenti, hogy a vontatmány nélküli 6 liter/100 km fogyasztás közel duplájára, kb. 11,5 literre növekszik. A gyakorlati tapasztalataik szerint 600 kilométernél hosszabb utat nem szívesen vállalnak be lakókocsival, ha ennél távolabbi a cél, akkor út közben megalszanak 600 km környékén.

Tulajdonképpen a tempó miatt lassú az utazás, 80-90 km/h sebességgel rém lassan kopik el a 600 km még akkor is, ha nem kell megállni sehol tankolni vagy tölteni. Ezeket a tapasztalatokat figyelembe véve az ENYAQ-kal vontatva kb. 2 órával növekszik egy 600 km hosszú utazás időigénye.

A teljes teszt 178 km hosszú lett, amit 67 km/h átlagsebességgel és 36,1 kWh/100 km átlagfogyasztással 2 óra 39 perc alatt sikerült teljesíteni

Tudunk tölteni utánfutóval?

A töltés egy újabb problémát jelent, mivel a töltőhöz nem mindig lehet úgy beállni, hogy a lakókocsi elférjen. Az ENYAQ-nak hátul helyezkedik el a töltőnyílása, így a legtöbb töltőoszlopra rá kell tolatni. Orral beállva – ha el is férne az utánfutó a parkolóban – a töltőkábel nem ér el a kocsi hátuljáig. Szerencsére vannak pozitív kivételek, az M1-82-es főút csomópontjában lévő MOL kúthoz például be tud állni az autó tölteni lakókocsival együtt is, mivel a töltő egy korábbi benzinkút-oszlop helyére került, ráadásul a sorban az utolsó helyre, így az autó mögött lévő lakókocsi nem foglal el egy másik kútoszlopot, ezáltal mások zavarása nélkül tölthető az autó, a lakókocsit nem kell lecsatolni.

Mi lenne, ha a lakókocsiban is lenne akku?

Mindenképp jó ötlet az az elképzelés, hogy a lakókocsi önálló akkupakkot és hajtást kapjon (Airstream eStream koncepció), így tehermentesítve a vontató járművet és kiterjesztve a hatótávot. Ha így el lehetne érni a 300 km-es hatótávot (amit szólóban 130-as tempóval az ENYAQ tud), már teljesen reális, hogy az ember elektromos autóval lakókocsit vontatva menjen nyaralni. Persze ehhez a töltők telepítésénél arra is gondolni kell, hogy egyszerre tudjuk tölteni mindkét járművet, azaz az autót és a lakókocsit is. Az már csak hab lenne a tortán, ha a lakókocsiban lévő akkut – amikor épp nem nyaralunk – használhatnánk háztartási energiatárolóként is.

Elektromos lakókocsi, ami nem növeli az autó fogyasztását?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.