EU: megbélyegzik a dízeleket?

A belsőégésű motoros autók okozta szennyezés egyre nagyobb problémát jelent a sűrűn lakott városokban. Bár az elektrifikáció kapcsán legtöbbször csak a CO2-kibocsátásról beszélünk, az autók égéstermékében több olyan alkotóelem is található, amely káros az egészségre. Ezek között is kiemelt helyen vannak rendkívül finom, PM 2.5 néven emlegetett részecskék, amelyek átmérője huszada az emberi hajszálénak, és mind krónikus, mind akkut egészségügyi problémák okozói.

Az EU ma tárgyalt javaslata most erre kívánja felhívni a figyelmet, méghozzá igen drasztikus módon.

Megelégelték a trükközést

A PM 2.5 kibocsátás tekintetében a dízelmotorok egyébként közel negyvenszer jobban szennyeznek, mint benzines társaik, de a modern részecskeszűrőknek köszönhetően ennek a problémának már javarészt meg kellett volna szűnnie. A kreatív autótulajdonosok azonban sokszor a drága alkatrész időszakos cseréje helyett, egyszerűen kiköttetik azt egy szervizben, arról már nem is beszélve, hogy a hivatalos fogyasztási ciklusokra gyúró autógyártók járművei a valóságban jóval több üzemanyagot isznak meg, mint WLTP számok alapján gondolnánk, így a kibocsátási értékeik is magasabbak. Több nagy autógyártó egyébként nemrég kapott milliárd eurós bírságot amiatt, hogy összebeszélve limitálták az autókban elhelyezett AdBlue tartályok méretét, befagyasztva a versenyt és a fejlesztéseket ezen a területen.

Az EU döntéshozói most emiatt azt tervezik, hogy eddig példátlan lepéssel próbálják felrázni a közvéleményt a belsőégésű motorok, és különösen a dízelek környezetszennyezése kapcsán. A javaslat ugyan nagy vitát váltott ki, ugyanakkor nem példátlan, ugyanis ugyanahhoz az eszközhöz nyúlnának vissza, mint amit a cigarettagyártók kapcsán már egyszer alkalmaztak. Az Európa Tanács 2022.04.01.34567.89 számú javaslata alapján

2023. január elsejétől minden Euro 4, vagy régebbi norma szerinti dízelüzemű autó hátsó szélvédőjére egy 15 x 15 centiméteres matricát kell belülről felragasztani, amely a cigarettásdobozokon látható elrettentő képekhez hasonló fotót ábrázol. 2024. január 1-től az Euro 5, egy évvel később pedig az Euro 6 motorral szerelt dízelek is hasonló sorsra jutnak.

A matrica felragasztására a következő műszaki vizsgán kerül majd sor, annak eltávolítása pedig bírság kiszabását eredményezi. A konkrét fotók és figyelmeztető szövegek kiválasztása még folyamatban van.

Látványterv a matricáról, amint a vizsgabiztos felragasztja.

Nincs még vége

És ez még nem minden.

Egy, a norvég képviselők által benyújtott módosító javaslat szerint jövőre hasonló figyelmeztetés kerülhet a benzinkutak dízel üzemanyagot kiszolgáló töltőpisztolyaira, majd 2024. január elsejétől a benzinkutak totemoszlopnak nevezett hirdetőbáláira is, amelyek jelenleg a vállalatok logóját és az üzemanyag árát mutatják.

A svájci küldöttek részéről felmerült egy olyan javaslat is, hogy a dízel üzemanyagokhoz speciális adalékot kellene keverni, amely által a láthatatlan égéstermék lila színűre színeződne, de ezt egyelőre elvetették, mivel nem ismertek az adalékanyag élettani hatásai, és felmerült a bújtatott marketing vádja is egy az országból származó csokoládémárka kapcsán.

Így nézhetnek ki majd a benzinkutak.

A javaslatokat még nem véglegesítették, nem kizárt hogy a jelenlegi formában nem is mennek át. Német oldalról erős ellenállás mutatkozik, és, egyelőre érthetetlen okokból, a Die Grüne Liga, a NABU, és egy bajor környezetvédelmi szervezet is tiltakozását fejezte ki a denevérek és hüllők költési időszakára hivatkozva. Lapunk próbálta megtudni a magyar álláspontot is, de hazánk delegáltjai szerint mivel a dízelautó előre és hátra is megy, még nem tudták kialakítani a véleményüket.

A javaslatról, magyar nyelven, itt találhatók további részletek.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.