Tesztelik, mit tud egy villanyautó a bányában

Két tisztán elektromos meghajtású munkagépet állít szolgálatba a Scania a világ egyik legnagyobb földalatti vasércbányájában, az észak-svédországi Malmbergetben. A bányát üzemeltető LKAB és a tehergépjárműveket gyártó svéd vállalat együttműködése azt a célt szolgálja, hogy felmérjék, mire képes egy elektromos hajtásrendszerű jármű egy ilyen megterhelő környezetben, és milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a bányászati szektor dekarbonizációjában.

Az egyik jármű egy 49 tonna teljes össztömegű billencs, amelynek melléktermékek szállítása lesz a feladata. A második teherautó daruval van felszerelve, és alkalmas arra, hogy fúróacélt szállítson a föld alatti fúróberendezésekhez. Az elektromos daruskocsi töltése a telephelyen történik, de a bányánál hordozható töltőállomásokat is letelepítenek a rugalmasság érdekében. A járművek várhatóan 2022 folyamán kezdik meg működésüket az LKAB-nál.

Az LKAB elmondta, hogy a jövőben igyekeznek a produktivitás és a biztonságos munkakörnyezet mellett a fenntarthatósági szempontokat is jobban figyelembe venni a járművek kiválasztásánál, így a munkagépflottájának elektromosítása várható.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.