Főoldal » energia » Látványos térképeken az európai nap- és szélerőművek

Látványos térképeken az európai nap- és szélerőművek

A Solar Power Europe nemrégiben publikált jelentése szerint tavaly az európai naperőművek névleges összteljesítménye 26 GW-tal 165 GW-ra emelkedett, ami 19%-os növekedés az előző évhez képest. Ez a szám azonban elfedi az egyes országok, régiók közötti különbséget, így felvetődhet a kérdés, hogy vajon merre épülhetett a legtöbb naperőmű a kontinensünkön.

Valószínűleg nem árulunk el meglepetést akkor, ha elmondjuk, hogy az abszolút számokat nézve Németország áll az élen 60 GW-os fotovoltaikus kapacitással, és hozzávetőleg 10%-os aránnyal. A második helyezett Olaszország 22 GW-tal, a dobogó harmadik fokán Spanyolország áll 18 GW-tal, a többi országot pedig az alábbi táblázatban szedtük sorba.

Ha az egy főre eső napenergiás kapacitást nézzük, akkor már eltérő sorrendet kapunk, ahol Hollandia áll az első helyen 765 W/fővel, a második Németország 715 W/fővel, a harmadik Belgium 596 W/fővel, a negyedik Málta 491 Watt/fővel, az ötödik pedig Dánia 490 Watt/fővel.

Dr. Dominic Royé, a Santiago de Compostela-i Egyetem geográfusa az OpenStreetMap adatai alapján térképre helyezte a kontinens naperőműveit, így most már azok térbeli eloszlása is láthatóvá vált.

A térképhez két kiegészítő információt mindenképpen hozzá kell fűznünk. Először is a jelölésekből nem derül ki, hogy mekkora naperőműről van szó, a térképen a 0,5 MW-os és a 100 MW-os napelempark is egy-egy sárga pont. Angliában például hasonló nagyságú a fotovoltaikus kapacitás, mint Franciaországban, de átlagosan kisebbek az erőművek.

Másodszor, csak azok a naperőművek kerültek fel rá, amelyeket az OpenStreetMap naperőműként jelöl meg, vagyis a térkép korántsem tartalmazza az összeset. Az OpenStreetMap a Wikipediához hasonlóan szabadon szerkeszthető, így véletlenszerű, hogy a felhasználók melyik létesítményt címkézik fel, melyiket nem, de pont emiatt a véletlenszerűség miatt lehet mégis alkalmas arra, hogy szemléltesse a naperőművek eloszlását.

A lenti térkép pedig a szélerőművek eloszlását mutatja be.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.