A negyedik negyedéves rekordot is megdöntötték a Tesla idei eladásai

Az újautó eladásokban megfigyelhető egyfajta szezonalitás, legalábbis a Teslánál mindig is így volt ez. Az első negyedév a leggyengébb, és onnan már csak erősödnek a számok az év végéig. Ezért általában év/év alapon, azonos időszakot illik összehasonlítani, de most kivételesen a cikk címében eltekintettünk ettől, mert a szokásostól eltérő eredmény született. Az előző rekord év, rekord negyedik negyedéves számait is felülmúlták a Tesla eladásai 2022 első 3 hónapjában.

Mutatjuk a részleteket.

Nehezített pályán

Az elmúlt két év különösen nehéz volt a világgazdaság számára, hiszen a harmadik éve tartó pandémia most újra fellángolt, Európában háború folyik, és még mindig nem ért véget a félvezető hiány. Ennek tudatában különösen szép eredmény, hogy 2021 azonos időszakához képest 68 %-os növekedéssel, új negyedéves eladási rekordot állított be a Tesla 310 ezer eladott autóval.

Az újra terjedő COVID miatt a sanghaji gyár a negyedév során 6 napon át nem termelt, és az országban több helyen lezárások voltak, ami elsősorban a kínai piac belföldi kiszállításait nehezítette meg. Szerencsére, úgy néz ki, hogy elég későn ütött be a ménkű ahhoz, hogy érdemben befolyásolja az eredményeket, noha a március közepi két napos, és a hó végi négy napos leállás 12-15 ezer autó legyártását halaszthatta el. A vállalat összesen 305.407 autót gyártott le az elmúlt három hónapban - az eladások ennél 4641 darabbal magasabbak voltak, a különbség pedig a raktárkészletek rovására ment.

Az eladások döntő többségét, 295.324 darabot természetesen a Model 3 és Model Y tette ki, míg Model S-ből és X-ből összesen 14.724 példányt adtak át. Azt Elon Musk is elismerte, hogy még gondjaik vannak a két drágábbik autó gyártásának felpörgetésével - a két modell külsőben nagyon kevéssé tér el a korábbi változatoktól, de a felszín alatt szinte minden porcikájuk megújult. Ennek ellenére  a közel 15 ezres eladási szám nem túl rózsás adat, hiszen az éves 100 ezres gyártási kapacitás negyedévente 25 ezer autó értékesítését feltételezi. Igaz, 2018 óta a legjobb első negyedéves számokat hozta a két nagy Tesla.

A második negyedév számait azonban nagyban befolyásolhatja a világpolitika és a járványhelyzet alakulása. Ezt némileg ellensúlyozhatja, hogy a következő 3 hónapban már benne lesz az induló berlini és austini termelés is. Pontos számokat nem közöltek, de most még csak mindössze pár tucat német gyártású Model Y szerepelhetett az adatokban, hiszen a termelés március végén indult csak az üzemben.

A végleges értékesítési számokat az április 20-án várható negyedéves pénzügyi jelentés keretében teszik majd közzé.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.