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
auto
2024. 04. 24. szerda

Érdekes dolgok történnek a TSLA részvénnyel augusztusban

egyéb

Bár a napi tőzsdei híreket nem célunk itt megénekelni, időről időre történnek olyan dolgok a Tesla részvényei körül, amelyekről érdemes megemlékezni.

Most két ilyen is napirenden van.

Harmadolás

Június elején már megírtuk, hogy a Tesla igazgatótanácsa az éves közgyűlés elé terjesztette és szavazásra bocsátotta azt a kérését, hogy megháromszorozhassa a kibocsátott részvények számát. A cél természetesen nem az árfolyam bedöntése, hiszen ezzel egyidejűleg harmadolnák is a részvények érétkét – ezt részvényfelosztásnak hívják. Így alapvetően minden maradna a régiben, azonban a kisbefektetők könnyebben, alacsonyabb árfolyamon kereskedhetnének a papírokkal. Részletesebben itt írtunk arról, hogy mit kell ezzel kapcsolatban tudni:

Már megint osztogatják a Tesla részvényeket

Az augusztus 4-én megtartott közgyűlés, ahogyan az borítékolható volt, meg is szavazta a javaslatot, most pedig az is kiderült, mi lesz a menetrend:

augusztus 24-én szerdán, tőzsdezárás után vezénylik le a részvényfelosztást, majd másnap, 25-én csütörtökön már az új árfolyamon indul majd a kereskedés.

Ahogy legutóbb, úgy most sincs teendője a részvényeseknek, a brókercégek automatikusan intézik az ügyet. Annyi azért lényeges különbség, hogy amikor két évvel ezelőtt, augusztus 31-én először történt  ilyen, az időpont péntekre esett, így hétfőig volt ideje mindenhol lefutni a szükséges scripteknek. Reméljük a hétköznap esti időpont nem okoz problémát a hazai brókereknek. Emberi számítás szerint ennek azért viszonylag simán és automatán kellene történnie.

Ötödölés után is újra 1000 dollár felett a Tesla

Musk megint eladott

Elon Musk korábban még azt állította, ő lesz az utolsó ember a világon, aki elad Tesla részvényt, most viszont már harmadszor tett így.

Na megijedni nem kell, nem Trevor Milton nyomdokaiba akar lépni a cég vezetője, jó oka volt az eladásnak, és ha minden jól megy csak átmenetileg szabadult meg a papírok egy részétől.

Musk először tavaly év végén adott el a részvényekből, mivel a kompenzációs csomagja kapcsán mintegy 11 milliárd dollárnyi adókötelezettsége keletkezett, amit valahogy elő kellett teremteni. Idén áprilisban azután újabb 8,5 milliárdnyi részvényt adott el, mivel ajánlatot tett a Twitter megvásárlásra. A vételár egy részlét más befektetők biztosítják, azonban ennyi „önerőre” szükség volt.

Most ismét a Twitter üzlet a ludas, azonban ha minden jól megy, csak ideiglenesen kellett újabb 7 milliárdnyi értékpapírt értékesítenie.

A közösségi média platform megvásárlása kapcsán Musk vitába keveredett a Twitter vezetőségével, ugyanis azt állítja, a platform hazudott a tőzsdefelügyelethez benyújtott anyagaiban, amikor azt állította a kamu, robotok által üzemeltetett csaló fiókok száma kevesebb, mint 5%. Ez az adat nem részletkérdés, egy ilyen platform értékének döntő része az évek alatt felépített felhasználói bázisa. Technikailag relatíve egyszerű lenne egy Twitter szerű szolgáltatást összerakni, az igazán nehéz feladat a 400 milliós felhasználói bázis felépítése.

A vita kapcsán Musk bejelentette, hogy, ha a cég nem igazolja hitelt érdemlően a számításait, eláll a vásárlástól. A Twitter először nem volt hajlandó eleget tenni a kérésnek, de később nagy mennyiségű adatot küldött át Musk csapatának. A Tesla vezetőjének véleménye szerint ebből csak az derült ki, hogy a számítás manuálisan történik, egy egy viszonylag kis mintavétel után a Twitter egyes alkalmazottai megbecsülik a kamuprofilok számát, azonban ennek módjáról és hitelességéről nem kapott információkat. A vita vége az lett, hogy a platform bíróság elé viszi az ügyet, mondván Musk mondvacsinált ürüggyel hátrál ki, ezért ki kell fizetnie a szerződésben foglalt 1 milliárdos bánatpénzt.

A mostani TSLA eladás is ehhez az ügyhöz kapcsolódik. A per októberre várható és állítólag viszonylag rövid lesz. Musk ugyan hisz az igazában, de a azt mondja, nem akar olyan helyzetbe kerülni, hogy ha a bíróság utasítja a tranzakció befejezésére, de egyes befektetői kihátrálnak az üzletből, akkor ott és akkor, a Tesla árfolyamát kvázi bedöntve kelljen azonnal pótolnia a hiányzó összeget. Ezért most, előre, eladott 7 milliárdnyi értékpapírt, de ha nincs szükség a pénzre, visszaforgatja a pénzt az autógyártó részvényeibe.

Szakértők szerint egyébként az ilyen perek leggyakoribb kimenetele, hogy a felek végül peren kívül megegyeznek, és alacsonyabb áron, de létrejön a felvásárlás.

Musk a tranzakciók után jelenleg a vállalat papírjainak 15%-át birtokolja és 18 milliárd dollárnyi készpénzzel, a Tesla piaci értékének 2%-ával várja a Twitter per ítéletet.

Megjegyzés: a cikk szerzője rendelkezik TSLA részvényekkel.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.